Hlavní obsah

Irák zakázal ochranku, američtí civilisté nemohou ven

– BAGDÁD/MOYOCK
Novinky, CNN,

Američtí civilisté nemohou od úterý ve větší části Iráku vycházet ven a přesouvat se. Nemá je totiž kdo chránit, protože irácká vládla podpořila v úterý rozhodnutí iráckého ministerstva vnitra zastavit veškerou činnost americké ochranky Blackwater, která chránila v Iráku americké civilisty. Irácký premiér Núrí Málikí vyzval Spojené státy, aby firmu nahradily jinou bezpečnostní agenturou.

Článek

"Tento zákaz činnosti zvyšuje nebezpečí pro osoby pohybující se mimo Mezinárodní zónu," uvedlo americké velvyslanectví z Bagdádu ve své výzvě k americkým občanům, aby se vyhnuli cestám po Iráku.

Podle mluvčího irácké vlády Alího Dabbaha bude zákaz činnosti pro ochranku Blackwater platit do té doby, než se plně vyšetří nedělní incident, kdy při přestřelce mezi zaměstnanci firmy a povstalci zahynulo v Bagdádu osm civilistů a 13 dalších bylo zraněno.  "Potřebujeme, aby respektovali zákon a opatření platná v Iráku," dodal Alí Dabbah.

Málikí: USA by měly najmout jinou agenturu

Málikí prohlásil, že naprosto nebude tolerovat "chladnokrevné vraždění" iráckých občanů. "Práce této společnosti byla zastavena," dodal. Podle něho vysvětlení Blackwateru nebylo přesné a diplomaté z USA mohou zatím použít služeb jiné bezpečnostní agentury. Oznámila to agentura AFP.

"Tento zločin vyvolal velké rozhořčení vůči Blackwateru ve vládě i mezi lidmi. Ve svém vlastním zájmu by si Američané měli najmout novou firmu, aby zajistili svou bezpečnost a mohli se po Iráku volně pohybovat," zdůraznil Málikí na tiskové konferenci.

Blackwater: naši zaměstnanci jsou hrdinové

Firma popírá, že by porušila zákon a tvrdí, že její zaměstnanci jednali hrdinně. "Najatí nezávislí pracovníci Blackwateru jednali v souladu s právem a adekvátně odpověděli na nepřátelský útok," uvedla firma se sídlem v Moyocku v Severní Karolíně.

Podle firmy vedení firmy Blackwater nejprve u kolony vozidel explodovala silná nálož a pak byla ostřelována z ručních zbraní.

Soukromé ochranky mají v Iráku 25 000 lidí

Irácká vláda ale nyní požaduje, aby i další zahraniční ochranky působily v zemi v souladu s iráckými zákony. V Iráku pracuje na 25 000 zaměstnanců soukromých bezpečnostních služeb, které většinou doprovázejí civilisty, ale podílejí se i na zajišťování vojenských akcí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám