Hlavní obsah

Američané ukázali svůj bombardér pro 21. století

Washington

Americké letectvo ukázalo letoun, který má Spojeným státům zajistit nebeskou převahu možná až do konce 21. století. Na radaru neviditelný stroj B-21, který zatím existuje jen v počítačových animacích a myslích konstruktérů, má nahradit současné bombardéry B-2 Spirit, které nepozorovaně brázdí nebe po celém světě již od dob studené války.

Foto: US Air Force

Vizualizace B-21

Článek

„Chtěl by se tu někdo podívat na nový bombardér pro 21. století? Skutečně ho spatřit? Má tu někdo zájem? Dámy a pánové, je mi ctí ukázat vám B-21,“ prohlásila státní tajemnice pro vzdušné síly Deborah Lee Jamesová na sympoziu vojenského letectví a předvedla vizualizaci budoucího fantoma oblak.

Účel nebeských zabijáků nové generace je jasný - dostat se na jeden zátah nikým nezpozorován kamkoliv na světě a v okamžiku zlikvidovat určený cíl. Konkrétní technické vlastnosti budou podle Lee Jamesové dolaďovány s leteckými experty i samotnými piloty.

"B-21 byl od počátku navržen na základě požadavků, které umožňují použití existujících vyspělých technologií," prozradila Lee Jamesová podle televize Fox News.

Podle dříve zveřejněných plánů hodlá americké letectvo koupit až stovku těchto strojů. Cena jednoho kusu se má pohybovat kolem 550 miliónů dolarů (asi 13,7 miliardy korun).

„Tenhle bombardér představuje budoucnost pro naše letce, a proto bude na jejich názor při vývoji letounu brán zřetel,“ dodala dále Jamesová na sympoziu vojenského letectví a vyzvala piloty, aby přemýšleli o jménu pro nejnovější přírůstek do americké vzdušné flotily.

Skutečné jméno by měl bombardér dostat až letos na podzim.

Zakázku v řádu stovek miliard dolarů vyhrála stejně jako v případě strojů B-2 Spirit společnosti Northrop Grumman. Do výzbroje amerického letectva by měly být nové bombardéry využívající technologii stealth zařazeny ve dvacátých letech tohoto století.

Krom letounů B-2 by měly nahradit ještě starší stroje B-1 Lencer a dosluhující B-52, které létají již déle než půl století.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám