Hlavní obsah

Američané řeší finanční problémy stále častěji sebevraždou

– WASHINGTON
Novinky, rei

Ve Spojených státech stoupá počet sebevražd kvůli ztrátě zaměstnání a tíživé finanční situaci. Jen v Kalifornii jejich počet za loňský rok narostl o 200 procent, uvedlo centrum pro dohled nad nemocemi a prevencí CDC.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Minulý týden evidovali v USA rekordních 4,776 miliónu nezaměstnaných.

Článek

Posledním případem, kterému se dostalo celonárodní publicity, byl hrůzná čin  nezaměstnaného Ervina Lupoea z Wilmingtonu u Los Angeles z tohoto týdne. Lupoe nejprve zabil svých pět dětí a manželku, než zbraň obrátil proti sobě

Bankroty, omezování výroby a propouštění na Američany tvrdě doléhají. O extrémních reakcích postižených lidí - vedle sebevražd a sebezraňování jsou to vraždy či žhářství - se čím dál častěji píše zhruba od loňského října. Týká se to i boháčů jako je newyorský manažer René-Thierry Magnon de la Villehuchet, který přišel kvůli padesátimiliardovému podvodu Bernarda Madoffa o miliardu dolarů z vlastní kapsy i peněženek svých klientů. Finančník si podřezal žíly.

Největší nezaměstnanost od počátku statistik

Podle centra CDC spáchá ročně sebevraždu přes 30 000 Američanů. Čím dál víc tak činí kvůli ztrátě práce a finančním potížím. Jenom v Kalifornii jejich počet loni vzrostl o dvě stě procent, přesnější počty však chybí na státních i federální úrovni.

List USA Today k tomu nedávno uvedl, že linka pomoci a prevence proti sebevraždám loni zaznamenala o 540 000 telefonátů více, než v roce předchozím.

V posledních měsících dál roste počet nezaměstnaných Američanů. Minulý týden jich bylo už přes 4,7 miliónu, tedy nejvíce od roku 1967, kdy se údaje začaly důkladně evidovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám