Hlavní obsah

Rakousko ovládlo soukromou banku, americký podvodník ji připravil o miliardy

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Rakouská vláda převzala kontrolu nad finančním ústavem Bank Medici. Banka se totiž dostala do problémů poté, co ji zasáhl skandál kolem amerického investora Bernarda Madoffa, který měl zpronevěřit až padesát miliard dolarů. V pátek o tom informovala stanice BBC. Banka přišla zřejmě až o dvě miliardy dolarů.

Článek

Rakouský regulátor jmenoval dohližitele, který bude kontrolovat dění v bance. Bank Medici prý v současnosti není schopna dělat klíčová rozhodnutí, proto je nutná přítomnost supervizora, aby byly ochráněny vklady klientů.

Skandál kolem zpronevěry bývalého šéfa amerického akciového trhu Bernarda Madoffa propukl na začátku prosince. Do jeho fondu, v kterém se mělo utopit až 50 miliard dolarů, investovaly kromě soukromých investorů také charity či přední evropské banky.

Stejně by tomu mělo být i v případě Bank Medici. Podle BBC měl finanční ústav v Madoffových fondech až 2,1 miliardy dolarů (asi 40 miliardy korun).

Americký finančník je v současnosti držen v domácím vězení na Manhattanu. Veškerý rozsah ztrát z jeho podvodu zatím není znám.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám