Hlavní obsah

Bushe rozčilila poznámka, že "špatní studenti skončí v Iráku"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Bývalý demokratický kandidát amerického prezidenta John Kerry čelí tvrdé kritice republikánů kvůli své poznámce, že "neúspěšní" američtí studenti "skončí jako vojáci v Iráku". To Kerry řekl v pondělí před skupinou studentů na univerzitě v Kalifornii. George Bush, Kerryho někdejší protivník, ho vyzval k omluvě. To Kerry nakonec přes počáteční odpor udělal.

Článek

Kerry podle zpravodajské stanice BBC v pondělí před studenty univerzity v Pasadeně hovořil o důležitosti vzdělání pro život. Zmínil při tom i to, že je třeba ke vzdělání přistupovat poctivě, pracovat na sobě, dělat úkoly. Pak se prý budou mít dobře. "Pokud to nebudete dělat, skončíte v Iráku," dodal. 

Prezident Bush poznámku svého někdejšího rivala označil "za urážlivou a hanebnou" a vyzval Kerryho k omluvě.

"Příslušníci americké armády jsou dost inteligentní a dost stateční a senátor z Massachusetts (Kerry) jim dluží omluvu," dodal Bush. 

Kerry se bránil tím, že nešlo o urážku vojáků, ale o vtip na adresu Bushovy špatné politiky v Iráku. Nakonec se však omluvil s tím, že šlo o nejapný vtip.

Roztržka mezi někdejšími soupeři v boji o prezidentský post se rozhořela krátce před důležitými volbami do amerického Kongresu, které se budou konat 7. listopadu. Mají rozhodnout, zda si republikáni udrží kontrolu nad zákonodárným sborem.

Právě otázka Iráku a americké přítomnosti v něm je u veřejnosti považována za jednu z hlavních témat, které ovlivňují to, komu dají hlas.

Reklama

Související články

Bush připustil změnu taktiky v Iráku

Americký prezident George Bush zřejmě mění taktiku vůči Iráku, kde už od jara 2003 působí američtí vojáci. Bush v rozhovoru pro agenturu AP naznačil,...

Výběr článků

Načítám