Hlavní obsah

Strážci z Guantánama prý přiznali bití vězňů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CAMP PENDLETON

Strážci v americké základně Guantánamo na Kubě, kde USA již téměř pět let zadržují stovky osob podezřelých z terorismu, údajně běžně bijí tamní vězně. Uvedla to v místopřísežném prohlášení seržantka amerického vojenského námořnictva ze základny v Camp Pendletonu Kalifornii, jejíž jméno nebylo zveřejněno.

Článek

Americké ministerstvo obrany, které přislíbilo případ prošetřit, obdrželo dopis s těmito informacemi už ve středu.

Seržantka tvrdí, že muži, s nimiž se setkala 23. září v baru na základně Camp Pendleton a kteří se jí představili jako strážci z Guantánama, se bavili o bití vězňů a označili je za běžnou praxi.

Mlátil vězněm o stěnu

Devatenáctiletý strážce označený v prohlášení jen jako Bo vyprávěl například ostatním, jak popadl vězně za hlavu a mlátil jí o dveře cely. Jiní prý dělají běžně totéž a nikdo za to nebyl potrestán.

"Dalších asi pět strážců vyprávělo také své vlastní příběhy zneužívání vězňů, včetně bití, odepírání vody nebo trestání bez příčiny. Všichni se tomu smáli. Z celé konverzace jsem vyrozuměla, že bití vězňů je běžnou praxí," uvádí se dále v prohlášení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám