Hlavní obsah

Castro rozdává povely z lůžka telefonem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAVANA

S napětím očekávají účastníci 14. summitu Hnutí nezúčastněných zemí v Havaně, zda se dnes nebo zítra na ceremonii hlav států objeví hostitel Fidel Castro.

Článek

"Nemyslete si, že jen tak leží. Má telefon a dává příkazy," řekl ve středu novinářům prezidentův bratr Raúl, jehož Castro pověřil v červenci krátce před svými 80. narozeninami dočasným vedením země.

Castro se od své operace po krvácení zažívacího traktu na veřejnosti neukázal, jen televize odvysílala několik záběrů z jeho nemocničního pokoje, když ho navštívil venezuelský prezident Hugo Chávez. Z posledního "přijetí", kdy včera Castra navštívil Miguel Bonassa z Argentiny, tisk zveřejnil jen fotografie. Pohublý Castro na nich v pyžamu sedí na lůžku a hovoří s argentinským levicovým poslancem a intelektuálem.

Nabírá na váze

Bonasso po setkání prohlásil, že Castro má vynikající náladu, je veselý a nabral zpátky zhruba polovinu z váhy, kterou ztratil v důsledku operace koncem července. "Ztratil jsem 18,5 kilogramu, ale zase nabírám - už téměř polovinu toho, co jsem ztratil," prohlásil Fidel v rozhovoru s argentinským delegátem. "Musíte si uvědomit, že opravovaný stroj je 80 let starý," žertoval.

"Mohla by to být poslední šance ho vidět," řekl k jednání nezúčastněných jeden evropský diplomat. Očekává se, že Castro k delegátům promluví alespoň v televizním projevu. "Může se podle své úvahy a na základě rozhodnutí ošetřujících lékařů zúčastnit kterékoli části jednání," řekl o Castrovi šéf kubánského parlamentu Ricardo Alarcón. Dodal, že Castrův stav "se zlepšuje".

Kubánský prezident rovněž vzkázal, že se hodlá s některými zahraničními politiky setkat v soukromí. Na snídani s ním se těšil i Chávez. Hnutí nezúčastněných sdružuje 116 zemí Afriky, Asie, Blízkého Východu a Latinské Ameriky. Vzniklo v roce 1961 v Bělehradě hlavně z iniciativy tehdejší Jugoslávie, Indie a Egypta jako pokus o protiváhu dvěma blokům v čele s USA a tehdejším SSSR. Už pondělní zahájení summitu potvrdilo, že orientace hnutí je nyní vyhraněně protiamerická.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám