Hlavní obsah

Čechovi v USA už nehrozí za vraždu trest smrti, maximálně doživotí

ČTK, Novinky, Denver Post

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DENVER

Porota, která soudí v Denveru Čecha Martina Novotného za vraždu jeho brazilské expřítelkyně Any Elisy Toledové, opět zasedne ve čtvrtek ve 20 hodin středoevropského času, aby rozhodla o jeho vině. Novotný zřejmě unikne popravě, protože žaloba pro něj podle České televize trest smrti nenavrhla. Muž dívku ubodal 13. prosince 2005. Zasadil jí 74 ran.

Článek

Podle obhájce Jaye Granta, na něhož se odvolává Česká televize, trest smrti Novotnému nehrozí, protože o něj nepožádal žalobce. Grant uvádí, že bez žádosti prokurátora nemůže porota vynést nejvyšší trest. V Coloradu není absolutní trest obvyklý, za posledních 30 let skončil na popravišti jen jeden odsouzený a dva čekají na vykonání rozsudku v cele smrti.

Jak informoval český konzul v Los Angeles Tomáš Kadlec, přelíčení by mělo skončit kolem 12:00 místního času (20:00 SELČ). Poté by měla zasednout porota. Bude především rozhodovat, zda šlo o plánovanou vraždu, či o zločin spáchaný v afektu. O trestu v dalších dnech rozhodne soudce. Pachatel je známý. Novotný se hned policii přiznal, že svou bývalou přítelkyni zabil. [celá zpráva] Ve středu Novotný uvedl, že si na brutální vraždu nevzpomíná. Má prý výpadek. Vybavuje si až cestu autem z místa činu, kde Toledová žila a starala se jako au pair o dvě děti.

Zopakoval, že Toledovou zabil, protože se s ním chtěla rozejít. Dodal, že ho rozběsnilo, když mu sdělila, že má dalšího přítele a poslední měsíc se scházela s oběma muži.

"To mne strašně rozčililo. Popadl jsem ji za ruku a řekl jsem jí, že to snad nemyslí vážně, že to nemůže být konec," vypověděl podle listu Denver Post Novotný, kterého přiznání bývalé přítelkyně vyprovokovalo k tomu, aby jí dal pohlavek. Ona mu jej vrátila a podle obžalovaného se oba začali rvát. Tahali se za vlasy a škrábali. Pak už si Novotný nic nepamatuje.

Několik hodin poté se přihlásil na policii a řekl, že zabil svou přítelkyni.

Novotný a Toledová spolu chodili asi 14 měsíců. Toledová s ním otěhotněla, po vzájemné dohodě se rozhodla pro potrat. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám