Hlavní obsah

Bratři Castrové se už šest dní neobjevili na veřejnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MIAMI/HAVANA

Kubánský vůdce Fidel Castro ani jeho bratr Raúl, kterému dočasně předal moc, se už šestý den neobjevili na veřejnosti. I když kubánská média informují o tom, že jeho zdravotní stav se po operaci trávícího ústrojí zlepšuje a je "uspokojivý", záběry, které by to dokazovaly, nikdo nenatočil. Kuba navíc přestala vydávat víza zahraničním novinářům.

Článek

Stavem na Kubě jsou znepokojeny Spojené státy. Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová vyzvala kubánské obyvatelstvo a mezinárodní společenství, aby podporovaly uspořádání svobodných a spravedlivých voleb na Kubě. Havana to ale odmítla.

"Jsme po vašem boku, abychom garantovali vaše práva, abyste se vyjadřovali dle své libosti, mysleli, jak chcete, praktikovali víru svého výběru a vybírali své představitele svobodně a spravedlivě v demokratických volbách," řekla posluchačům rádia, které z USA vysílá na Kubu.

Téměř osmdesátiletý Castro se podle svého pondělního zprostředkovaného prohlášení podrobil nedávno operaci. Ta byla nutná kvůli krvácení ve střevech. Moc dočasně předal svému o pět let mladšímu bratrovi Raúlovi. Podle prohlášení bude jeho rekonvalescence trvat několik týdnů.

Kuba brání novinářům ve vstupu do země

Mezinárodní organizace Reportéři bez hranic v pátek obvinila kubánské úřady, že brání novinářům ze zahraničí navštívit Kubu, aby mohli vést zpravodajství o situaci v zemi a o vývoji zdravotního stavu Fidela Castra. Reportérům odmítají vydávat víza a nutí je se vracet zpět nejbližšími spoji.

V brazilském tisku se objevily spekulace, že Castro má zhoubný nádor žaludku a k moci se už nevrátí.

V minulosti se objevily spekulace, že muž, který je na Kubě u moci od roku 1959, má Parkinsonovu nemoc, nebo rakovinu. Castro své kolapsy zdůvodňoval vždy přepracováním.

Reklama

Související témata:

Související články

Castro má prý po operaci dobrou náladu

Kubánský prezident Fidel Castro, který kvůli krvácení ve střevech podstoupil vážnou operaci, ve středu vzkázal lidem, že jeho stav je stabilní a že má dobrou...

Výběr článků

Načítám