Hlavní obsah

Strůjce útoků z 11. září dal najevo ochotu vypovídat výměnou za život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Pětapadesátiletý Chálid šajch Muhammad, který byl zřejmě hlavním strůjcem útoků na New York a Washington z 11. září 2001, by mohl být ochoten vypovídat výměnou za to, že nebude čelit trestu smrti. Těžit by z toho mohly rodiny obětí, které žalují Saúdskou Arábii kvůli údajnému zapojení do útoku, uvedla stanice CNBC. Právě zástupci těchto rodin se na Muhammada obrátili.

Foto: Profimedia.cz

Chálid šajch Muhammad na skice při výslechu před vojenským tribunálem v roce 2012.

Článek

Právníci obětí by rádi Chálida šajcha Muhammada, který je vězněn v táboře na základně Guantánamo, předvolali jako svědka, jenž by promluvil o zapojení Saúdské Arábie. Muhammadovi právníci ale uvedli, že se v tuto chvíli nezapojí do civilního sporu.

Jeho advokáti v dopise dodali, že „hlavním důvodem pro toto rozhodnutí je hrozba absolutního trestu ze strany žaloby“. „Mnohem širší spolupráce by byla možná v případě absence možného trestu smrti,“ dodali Muhammadovi obhájci v dopisu, o němž jako první informoval v pondělí list The Wall Street Journal.

Dvojčata odpálili sami Američané aneb Nejrozšířenější konspirace o 11. září

Amerika

Zástupce pozůstalých James Kreindler stanici CNBS řekl, že neví, jestli je nabídka reálná: „Nevím, jestli bude spolupracovat.“ Vysvětlil, že se s Muhammadovými advokáty zástupci rodin obětí spojili, protože chtějí získat všechny dokumenty o zapojení Saúdské Arábie do útoků z 11. září. „Jsem velký optimista v tom, že rodiny pozůstalých z 11. září vyhrají spor se Saúdskou Arábií,“ dodal.

Další z právníků zastupující pozůstalé Robert Haefele také neví, zda je nabídka upřímná, ale dodal, že „rodiny obětí nemíní nechat žádný kámen neobrácený“.

Biden podepsal výnos požadující odtajnění dokumentů k 11. září

Amerika

Mučený Muhammad

Muhammad je na Guantánamu vězněn skoro 13 let. Dosud ani nebylo stanoveno datum zahájení procesu. V roce 2012 byl po předběžných slyšeních zastaven vojenský soud, před nímž měl stanout. [celá zpráva]

Chálid šajch Muhammad byl podroben opakovaným rozšířeným výslechovým metodám, jak CIA decentně označovala mučení. Waterboardingu, jak se označovalo simulované mučení, byl podroben skoro dvousetkrát.

Na odklady procesu si stěžuje také obhájce jiného obviněného Alího Abdula Azíze Alího. Upozornil žalující stranu, že se mu zhoršuje paměť a kognitivní schopnosti.

Pozůstalí po 11. září vyzývají Bidena, aby se neúčastnil piety

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám