Hlavní obsah

Z Venezuely odešla většina ruských poradců

Caracas

Rusko odvolalo z Venezuely velkou část svých vojenských poradců, napsal to v neděli list The Wall Street Journal s odvoláním na osoby blízké ruskému ministerstvu obrany. Z původní tisícovky poradců ze státní zbrojní firmy Rostěch jich podle listu v latinskoamerické zemi zmítané politickou i hospodářskou krizí zůstalo jen několik desítek.

Foto: Marco Bello, Reuters

Venezuelský prezident Nicolás Maduro

Článek

Experti Rostěch (na Západě známé jako Rostec) podle newyorského listu cvičili venezuelské vojáky a radili při nákupu výzbroje. Jejich odchod z Venezuely byl postupný a rychlejšího tempa nabyl v posledních několika měsících. Důvodem je nedostatek zbrojních kontraktů s Ruskem.

Režim venezuelského prezidenta Nicolase Madura už nemá peníze na to, aby platil služby vyplývající z dřívějších kontraktů.

Mluvčí společnosti Rostěch informaci The Wall Street Journal ve vyjádření pro agenturu TASS zpochybnil. Počty poradců uváděné americkým listem jsou podle něj ve skutečnosti desateronásobně nižší, složení poradenských týmů se mnoho let nezměnilo: „Techničtí specialisté periodicky do země přijíždějí opravovat a obsluhovat dříve dodanou techniku. V těchto dnech například skončila technická obsluha letounů."

Stažení poradců ukazuje ruské limity působení v Latinské Americe v době, kdy samotné Rusko prochází obtížným hospodářským obdobím, napsal The Wall Street Journal.

Zároveň jde o ránu pro Madura, který pomoc Ruska a Číny často vydával za příznak přízně globálních velmocí v době jeho sporu s Washingtonem – Spojené státy za hlavu země uznaly předsedu venezuelského parlamentu a lídra opozice Juana Guaidóa.

Rostěch, který řídí přítel prezidenta Vladimira Putina Sergej Čemezov, čelí finančním problémům, protože americké sankce zablokovaly několik jeho velkých kontraktů. Osoby blízké ruské vládě podle amerického deníku tvrdí, že Rostěch začal poměřovat politické bonusy podpory Madurovy vlády s rostoucí slabostí venezuelského režimu, což vedlo ke strategickému rozhodnutí omezit styky s Caracasem. „Myslí si, že bitva je ztracena,“ citoval list svůj ruský zdroj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám