Hlavní obsah

Maduro navrhuje předčasné parlamentní volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Caracas/Řím

Venezuelský prezident Nicolás Maduro v pondělí navrhl, aby se uskutečnily předčasné volby do Národního shromáždění, které ovládá opozice v čele s Juanem Guaidóem, jenž se prohlásil prozatímním prezidentem. Řádné volby se měly konat na konci příštího roku. Ústavodárné shromáždění, které Maduro nechal zvolit v době roztržky s parlamentem v roce 2017, zároveň oznámilo, že svůj mandát prodloužilo do konce příštího roku.

Foto: Reuters

Venezuelský prezident Nicolás Maduro se svou ženou Cilií Floresovou

Článek

Na shromáždění příznivců socialistické vlády, které se konalo u příležitosti prvního výročí Madurova sporného znovuzvolení do funkce hlavy státu, venezuelský prezident navrhl, aby se uskutečnily předčasné parlamentní volby. Kdy by se měly konat, nesdělil.

Volby do Národního shromáždění v roce 2015 vyhrála opozice. Marně se pokoušela vyvolat předčasné prezidentské volby. Maduro nakonec v patové situaci nechal zvolit Ústavodárné shromáždění, které ho podporuje a je parlamentu nadřazené. To ovšem může působit jen dočasně.

Protože krize v zemi trvá, Ústavodárné shromáždění dekretem, který podepsal jeho předseda Diosdado Cabello, prodloužilo svůj mandát do 31. prosince 2020. Mělo do srpna letošního roku vypracovat novou ústavu. Žádný návrh však zatím nepředložilo.

Venezuelský velvyslanec v Říme složil funkci, nemá peníze

Venezuelský velvyslanec v Itálii Isaías Rodríguez se vzdal úřadu. Uvedl, že zachovává věrnost prezidentu Nicolási Madurovi, ale z finančních důvodů už nemůže dál jako velvyslanec působit. Italské banky respektují americké sankce uvržené na Venezuelu, a proto už není každodenní vykonávání úřadu možné, napsal Rodríguez v dopise venezuelskému prezidentovi, který byl zveřejněn na sociálních sítích.

Místo velvyslance opouštím „bez nevraživosti a bez peněz“, naspal v dlouhém rezignačním dopisu.

„Abychom mohli přežít severoamerické embargo, má žena právě prodala šaty, které dostala darem od svého bývalého muže,” napsal Rodríguez Madurovi.

„Chystám se prodat auto, které jsem pořídil po příchodu na ambasádu. Jak víte, nemám bankovní účet, protože 'gringové' (Američané) mě zahrnuli do sankcí a italská banka mi zavřela dveře,” popsal Madurovi situaci Rodríguez, který se chce napříště věnovat svým vnoučatům.

Reklama

Výběr článků

Načítám