Hlavní obsah

Venezuelská ekonomika loni klesla o 22,5 procenta, inflace činila 130 060 %

Caracas

Venezuelská ekonomika klesla ve třetím čtvrtletí loňského roku meziročně o 22,5 procenta. Podle agentury Reuters o tom informovala venezuelská centrální banka, která zveřejnila první hospodářské ukazatele za více než tři roky. Inflace za loňský rok dosáhla v zemi 130 060 procent, uvedla banka.

Foto: Reuters

Venezuelan nese zboží z Kolumbie

Článek

Venezuelská ekonomika setrvale klesá od propadu cen ropy v roce 2014. Mezinárodní měnový fond (MMF) odhadoval pokles hrubého domácího produktu (HDP) pro loňský rok na 18 procent, údaje zveřejněné bankou tuto hodnotu překračují.

Naopak inflaci za rok 2018 MMF odhadl na více než milion procent, [celá zpráva] venezuelská opozice hovořila o téměř půl milionu. Prezident Nicolás Maduro škrtl loni v létě pět nul na bankovkách a zvýšil třicetinásobně minimální mzdu ve snaze stabilizovat ceny. Jejich růstu se mu však zabránit nepovedlo.

K těžké hospodářské krizi přispívá i setrvalý pokles příjmů z ropy. Přispívají k němu Spojené státy ve snaze odstavit prezidenta Nicoláse Madura, což se však nedaří. Vývoz ropy podle centrální banky přinesl loni Venezuele 29,8 miliardy dolarů, zatímco o rok dříve to bylo 31,5 miliardy.

Venezuela už pět let vévodí žebříčku zemí s nejbídnější ekonomickou situací, který sestavuje agentura Bloomberg. Sestavuje žebříček na základě ukazatele, jemuž se říká Misery Index, tedy index strádání. Ten sčítá míru inflace a nezaměstnanosti v zemi. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám