Hlavní obsah

Tajemný ruský satelit se těsně přiblížil k družici Intelsatu

Washington

Představitelé amerického ministerstva obrany dlouhodobě varují před nebezpečím ze strany ruských družic. I oni ale byli překvapeni, když zjistili, jak ruský satelit Luč zaparkoval hned vedle družice Intelsat. Poblíž byla i spojovací družice amerického letectva WGS. O nebezpečných manévrech informovala tento týden společnost ExoAnalytic na konferenci o družících ve Washingtonu, uvedl server Defence One.

Foto: Profimedia.cz

Raketa Ariane 5 vynáší dvě družice Intelsat

Článek

Tajemná ruská družice označovaná jako Luč nebo Olymp byla vypuštěna v září 2014. Účel vypuštění není znám. O sedm měsíců později zaparkovala přímo mezi družicemi Intelsat 901 a Intelsat 7, které se pohybují po geostacionární dráze nad rovníkem ve výši 36 000 km v odstupu půl stupně.

V září 2015 se ale Luč opět přesunul, uvedl Brian Weeden z organizace Secure Worlds Foundation. Nyní je na 24,4 stupních západní délky přímo u družice Intelsat 905, která je na 24,5 stupních, uvedlo ministerstvo obrany. Bývalá ředitelka lucemburské společnosti Intelsat General Kay Searsová, která nyní pracuje u firmy Lockheed Martin, označila pohyby Luče jako „neodpovědné“.

Představitelé amerického letectva USAF uvedli, že Luč se od svého vypuštění třikrát přiblížil k další družici na pět kilometrů, ale neoznámili, jaké to byly družice. Podle dalšího zdroje ruský satelit manévrovat ve vzdálenosti jen deset kilometrů od jednoho z Intelsatů.

Tajné zasedání ministerstva

Kvůli jeho přesunům se dokonce konalo tajné zasedání amerického ministerstva obrany. To se potýká s rostoucí hrozbou ze strany ruských a čínských družic, ale zatím nebylo stanoveno, jak se k ní stavět.

Vláda jen zdůraznila, že podporuje právo všech národů využívat vesmír v souladu s mezinárodním právem, ale zdůraznilo, že všechny národy musejí jednat odpovědně, aby předešly nehodám a nedůvěře.

Hrozeb je však více. Rusko v roce 2017 oznámilo, že vypustilo inspekční satelit, který je schopen diagnostikovat technický stav druhé družice z minimální vzdálenosti. Zpravodajská služba amerického ministerstva obrany DIA upozornila, že tento způsob se vymyká běžným způsobům inspekcí, a naznačuje, že může být požit i k útoku. [celá zpráva]

Rusko vypustilo tři tzv. inspekční družice označené Kosmos 2491, Kosmos 2499 a Kosmos 2504.

Reklama

Výběr článků

Načítám