Hlavní obsah

V USA se letos nakazilo spalničkami nejvíce lidí za téměř 20 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ve Spojených státech se letos nakazilo spalničkami už 764 lidí, uvedla stanice ABCNews s odkazem na údaje Střediska pro kontrolu nemocí a prevenci (CDCP). Nakažených tímto virovým infekčním onemocněním je nejvíce od roku 2000, kdy středisko prohlásilo spalničky v USA za vymýcenou nemoc.

Foto: Profimedia.cz

Nemoc se projevuje mimo jiné vyrážkou

Článek

Podle posledních údajů se letos nakazilo již o sto lidí více než za celý rok 2014, který byl dosud v novém tisíciletí rekordní. Největší počet nakažených je ve státu New York, kde se nemoc šíří již od loňského podzimu.

Místní odbor zdravotnictví ve svém prohlášení tvrdí, že nejvíce případů spalniček je v tamní ortodoxní židovské komunitě, kde mnoho lidí není očkováno. První nakažené dítě si podle sdělení nemoc přivezlo z návštěvy Izraele, kde se nemoc také objevila.

Starosta New Yorku Bill de Blasio na začátku letošního dubna v částech města kvůli šíření spalniček vyhlásil stav nouze. Lidem, kteří se nenechají proti onemocnění očkovat, tak hrozí pokuta až 1000 dolarů (téměř 23 tisíc korun).

Spalničky aktuálně trápí i Evropu. V České republice úřady registrují od začátku roku již více než 500 lidí nakažených, což je o 300 více, než se nakazilo loni za celý rok. Po pěti týdnech stagnace či poklesu počtu nemocných tempo nákazy v uplynulém týdnu znovu vzrostlo.

Spalničky

Spalničky patří mezi nejzávažnější virová onemocnění především dětského věku. Není na ně lék. Nákaza se šíří vzduchem a nevyhýbá se ani dospělým.

Jejím zdrojem je nakažený člověk v počátečním stadiu nemoci, kdy ještě nedošlo k výsevu typické spalničkové vyrážky.

Klasický průběh spalniček připomíná v začátku nachlazení. Člověk má rýmu, kašel, zanícené oční spojivky a trpí světloplachostí. V ústech se objeví šedobělavé skvrny se zarudlými okraji a posléze se od uší a krku po dolní končetiny začne šířit červená vyrážka. Mohou nastat i další, vážné komplice, např. zápal plic či encefalitida.

V ČR bylo pravidelné očkování proti nákaze spalničkami zavedeno v roce 1969, nejdříve jednou dávkou a od roku 1975 dvěma dávkami vakcíny.

Po překonání spalniček je člověk vůči této nákaze celoživotně chráněn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám