Hlavní obsah

V Texasu popravili pachatele brutální rasistické vraždy

– Huntsville

V texaské věznici Huntsville byl ve středu večer popraven jeden z pachatelů mimořádně kruté rasisticky motivované vraždy z 90. let John William King. Života ho zbavila smrticí injekce, lékaři jej prohlásili za mrtvého v 19:08 místního času (02:08 SEČ), informovaly o tom světové agentury.

Foto: Handout, Reuters

Článek

Čtyřiačtyřicetiletý King patřil ke tříčlenné skupince bělochů, kteří v červnu 1998 usmýkali k smrti černocha Jamese Byrda Jr. Trojice ho vláčela téměř pět kilometrů za svým automobilem uvázaného za kotníky na 7,5 metru dlouhém řetězu. Na konci této vražedné jízdy bylo tělo oběti rozerváno na dvě části.

Porotci soudu tehdy vraždu označili za jeden z nejhroznějších rasistických zločinů v USA v posledních desetiletích. Americký kongres později na jeho základě přijal zákon, který má bránit trestným činům z nenávisti.

Jedná se již o druhého popraveného pachatele Byrdovy vraždy. V roce 2011 stanul v popravčí komoře Lawrence Russell Brewer. Třetí účastník tohoto hrůzného činu, Shawn Allen Berry, vyvázl s doživotním trestem.

King je čtvrtým letošním popraveným vězněm ve Spojených státech a třetím v Texasu. Ve snaze zabránit popravě jeho právníci na poslední chvíli podali odvolání, v němž argumentovali, že během procesu byla porušena Kingova práva na obhajobu. Americký nejvyšší soud ho však ve středu večer zamítl, čímž dal popravě zelené světlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám