Hlavní obsah

USA uznaly právo Izraele na Golanské výšiny

– Washington

Americký prezident Donald Trump podepsal v pondělí dekret, kterým uznal svrchovanost Izraele nad Golanskými výšinami. Stalo se tak na úvod setkání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem ve Washingtonu, uvedla agentura DPA. Izrael obsadil toto území, které patřilo Sýrii, během šestidenní války v roce 1967. Mezinárodní společenství anexi neuznává.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Prezident Donald Trump podpesal dekret, jímž uznává svrchovanost Izraele na území Golanských výšin.

Článek

Minulý týden Trump oznámil, že Spojené státy by měly uznat svrchovanost Izraele nad Golanskými výšinami, protože jsou významné pro izraelskou bezpečnost a stabilitu v regionu. Podle některých politických expertů Trump načasoval uznání Golan tak, aby před izraelskými parlamentními volbami, které se v zemi budou konat za dva týdny, podpořil svého spojence Netanjahua.

Političtí pozorovatelé ale varují, že uznání svrchovanosti Izraele nad tímto územím by mohlo být vnímáno jako další kontroverzní rozhodnutí Washingtonu na Blízkém východě, které povede k eskalaci napětí.

Mnohé státy označily Trumpovo rozhodnutí za porušení rezolucí Rady bezpečnosti OSN. Golany jsou v mezinárodních dokumentech označovány jako okupované území. S Trumpem nesouhlasí ani Evropská unie.

Kontroverzní osady

Golanské výšiny leží na jihozápadě Sýrie mezi Libanonem, Izraelem a Jordánskem. Izrael v roce 1981 anektoval 1200 kilometrů čtverečních Golan, asi 510 kilometrů čtverečních na východě ovládá Sýrie. Na části Golan je nárazníkové pásmo kontrolované silami Pozorovatelskými silami OSN pro odpoutání (UNDOF).

Po izraelském vpádu z oblasti emigrovala většina arabských obyvatel (kolem 130 tisíc lidí) a Izrael tam postupně vybudoval přes tři desítky osad, v nichž nyní žije na 20 tisíc izraelských osadníků. Na okupovaném území žije i asi 20 tisíc Syřanů, většina z nich jsou příslušníci nábožensko-etnické komunity Drúzů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Pro Izrael jsou Golanské výšiny velmi důležité ze strategického hlediska - umožňují monitorovat rozsáhlé oblasti syrského a libanonského území, kde Izrael vidí hrozbu od íránských milic a šíitského hnutí Hizballáh. Golany jsou také jedním ze zdrojů vody pro Izrael a mimo jiné se tam nachází i jediné izraelské lyžařské středisko.

Reklama

Výběr článků

Načítám