Hlavní obsah

Nepokoje ve Venezuele si už vyžádaly 26 obětí

Caracas

Nejméně 26 obětí si od pondělí vyžádaly protesty proti venezuelské vládě prezidenta Nicoláse Madura. Informovala o tom ve čtvrtek nestátní nezisková organizace OVCS, kterou citovala agentura AFP. Předchozí bilance uváděly 16 obětí protestů.

Foto: Carlos Eduardo Ramirez, Reuters

Nepokoje ve Venezuele

Článek

„Při protestním hnutí bylo zavražděno 26 lidí, z toho sedm v hlavním městě Caracasu,” napsala na OVCS. Tato skupina je známá svými kritickými postoji vůči Madurově vládě.

Mohutné demonstrace po celé Venezuele vyvrcholily ve středu, když se během nich předseda opozicí ovládaného parlamentu Juan Guaidó prohlásil úřadujícím prezidentem. [celá zpráva]

Opozice, stejně jako řada amerických zemí, včetně USA, neuznávají legitimitu nového mandátu autoritářského prezidenta Madura, který začal 10. ledna.

Foto: Stringer, Reuters

Venezuelský prezident Nicolás Maduro

Podle opozice i řady zahraničních pozorovatelů loňské prezidentské volby ve Venezuele nebyly demokratické, režim pronásleduje opoziční představitele, porušuje lidská práva a svou řízenou hospodářskou politikou dostal zemi na pokraj ekonomického kolapsu. V případě, že se nový prezident neujme funkce, stává se podle ústavy úřadujícím prezidentem do uspořádání voleb šéf parlamentu.

Maduro ve čtvrtek pohrozil, že Venezuela uzavře své velvyslanectví a všechny konzuláty ve Spojených státech. Je to reakce na americké diplomatické uznání vůdce venezuelské opozice a předsedy parlamentu Juana Guaidóa coby hlavy státu.

V projevu, ze kterého citovala agentura Reuters, Maduro dodal, že souhlasí s výzvou Mexika a Uruguaye k dialogu mezi venezuelskou vládou a opozicí s cílem vyřešit venezuelskou politickou krizi.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Juan Guaidó s výtiskem venezuelské ústavy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám