Hlavní obsah

Guzmánův advokát: Mexičtí prezidenti dostávali obří úplatky, stovky milionů dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Advokát mexického drogového bosse Joaquína Guzmána, přezdívaného El Chapo (Prcek), v úterý na úvod procesu v New Yorku prohlásil, že mexický prezident Enrique Peňa Nieto i jeho předchůdci v nejvyšším úřadu údajně pobírali úplatky v řádu stovek milionů dolarů. Vyplácet je měl Guzmánův kartel Sinaloa, jeden z nejmocnějších v zemi. Stávající i předchozí prezident tato nařčení vzápětí odmítli, uvedla agentura AFP.

Foto: Mike Segar, Reuters

Budova amerického federálního soudu v Brooklynu, kde se odehrává proces s drogovým bossem Joaquínem Guzmánem

Článek

Podle advokáta Jeffreyho Lichtmana jeho klient „ve skutečnosti nic nekontroloval”, ale mexická vláda z něj udělala „obětního beránka”, aby zakryla, že dostala „příliš mnoho peněz na úplatcích od baronů z drogových kartelů”. V kartelu Sinaloa měl prý uplácení na starosti Ismael Zambada, zvaný „El Mayo”, který je sice spoluobviněným v procesu, ale před zákonem je dosud na útěku.

Enrique Peňa Nieto i jeho předchůdce Felipe Calderón nařčení odmítli. „Nietova vláda stíhala, dopadla a vydala zločince Joaquína Guzmána. Tvrzení šířená jeho obhájcem jsou naprosto lživá a pomlouvačná,” uvedl mluvčí prezidentské kanceláře Eduardo Sánchez na Twitteru.

Jako „zcela lživá a nezodpovědná” odmítl advokátova tvrzení bývalý prezident Calderon. „Ani Guzmán, ani kartel Sinaloa, anebo jiný kartel mi nedávali peníze,” ujistil.

Hrozí mu doživotí

Začátek procesu se v úterý opozdil kvůli odstoupení dvou členů poroty. Jedna porotkyně se prokázala lékařským osvědčením, druhý porotce zase tvrdil, že si jako nezaměstnaný nemůže dovolit účast v dlouhém soudním procesu. Nahradili je dva noví porotci.

Jednašedesátiletý Guzmán přezdívaný Prcek je považován za jednoho z nejnebezpečnějších zločinců na světě, z vězení už dvakrát uprchl. Mexičan je obviněn, že v letech 1989 až 2014 řídil mocný drogový kartel Sinaloa, který podle dobrozdání odborníků dodal do Spojených států 154 tun kokainu v hodnotě 14 miliard dolarů.

Foto: U.S. officials/Handout, Reuters

Narkobaron Guzmán po příletu na newyorské letiště

Do USA byl Guzmán vydán loni v lednu, hrozí mu doživotí. Usvědčit ho má dvanáct svědků, většinou bývalých kompliců nebo konkurentů. Někteří jsou pod ochranou amerických úřadů a dostali novou totožnost, ostatní jsou internováni na neznámém místě. Složení poroty, stejně jako jména svědků, soud drží v tajnosti.

Vzhledem k závažnosti případu nedostal Guzmán možnost dohody se soudem, která by mu otevřela cestu k mírnějšímu trestu. Proces má podle odhadu zasvěcených právníků trvat nejméně čtyři měsíce. Obžalovaný se podle agentury AFP necítí vinen, ale prokuratura shromáždila 300 000 stran důkazů a 117 000 údajně usvědčujících zvukových záznamů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám