Hlavní obsah

Manévry a mohutné evakuace v USA. Americkým prezidentům někdo poslal trubkové bomby

Washington
Aktualizováno

Bývalým americkým prezidentům někdo posílá balíčky s trhavinou. Trubkové bomby přišly i některým velkým společnostem, jejich sídla policie evakuuje. Výbušné zařízení přišlo Baracku Obamovi a Billu Clintonovi. Stanice CNN k tomu uvedla, že se jedná o funkční trubkové nálože.

Záznam: Policie evakuovala společnost Time Warner kvůli balíčkům s trhavinouVideo: Reuters

 
Článek

Stanice CNN dále uvedla, že balíček s výbušninou zaslali také do její redakce v New Yorku a do sídla mediální společnosti Time Warner. Zásilka v redakci CNN byla adresována někdejšímu šéfovi CIA Johnu Brennanovi.

Dcera bývalého prezidenta Billa Clintona Chelsea na Twitteru poděkovala prezidentské ochrance za služby. „Každy den jsem vděčna ženám a mužům z Tajné služby spojených států,” napsala. Termínem Tajná služba (Secret Service) je v USA nazývána prezidentská ochranka.

Z živě vysílaných záběrů je patrné, že bezpečnostní složky berou hrozbu vážně. Policisté evakuují místa, kde byly zásilky objeveny a s nimi i stovky lidí z přilehlých úřadů.

Média informují také o dalších podezřelých balíčcích v USA. Adresáty jsou guvernér státu New York Cuomo nebo bývalý ministr spravedlnosti Holder.

Žádná ze zásilek se nedostala do rukou adresátů a jejich život nebyl ohrožen, uvedla policie. Výbušnina byla odpálena na bezpečném místě. K dopadení pachatelů byly nasazeny veškeré federální zdroje, stejně jako bezpečnostní služby státu New York a hlavního města Washingtonu, uvádí se v prohlášení prezidentské ochranky.

Foto: Gershon Peaks, Reuters

Auto tajných skužeb před domem bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy ve Washingtonu

Zprávy o nebezpečných zásilkách se objevovaly po celou středu. Televize MSNBC oznámila, že policisté zabavili podezřelou zásilku, která byla adresována bývalému ministru spravedlnosti ve vládě Baracka Obamy Eriku Holderovi. Exministr Holder byl prvním Američanem tmavé pleti v této funkci.

V kalifornském San Diegu byla dnes podle agentury AFP evakuována kvůli podezřelému balíčku kancelář Kamaly Harrisové, senátorky za Demokratickou stranu. O podezřelém balíčku, který obdržela jeho kancelář, informoval novináře také demokratický politik a newyorský guvernér Andrew Cuomo. Později se ukázalo, že zásilka nebyla nebezpečná.

Bezpečnostní služba amerického Kongresu oznámila, že ve své marylandské centrále zadržela podezřelou zásilku určenou demokratické poslankyni Sněmovny reprezentantů Maxine Watersové. Obsah zásilky zkoumá FBI. Televize CNN s odvoláním na vyšetřovatele uvedla, že nejsou žádné signály naznačující podíl zahraničních teroristů na rozesílání výbušnin.

Už v úterý přišla bomba v balíčku finančníkovi Georgi Sorosovi. V době nálezu však nebyl doma. Případem se zabývá Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Reklama

Výběr článků

Načítám