Hlavní obsah

Maduro je připraven se sejít s Trumpem, který to nabídl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Autoritářský venezuelský vůdce Nicolás Maduro je připraven se setkat s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Prohlásil to během svého projevu ve Valném shromáždění OSN. Zároveň uvedl, že je ochoten diskutovat o všem, o čem by chtěla mluvit americká vláda. Trump napřed uvedl, že by se s Madurem mohl sejít ještě během newyorského zasedání, později však tuto možnost vyloučil.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Venezuelský prezident Nicolas Maduro

Článek

Venezuelský vůdce ve svém projevu prohlásil, že USA jeho zemi šikanují pomocí "nelegálních jednostranných sankcí" a "imperialistických praktik". Nabídl však Trumpovi setkání, na němž prý mohou o bodech zajímajících Američany mluvit

Maduro zkritizoval USA ještě před vystoupením v OSN. Když Washington tento týden zavedl nové sankce mířící i na lidi z Madurova okolí včetně jeho manželky, venezuelský lídr označil Spojené státy za zbabělce.

Trump následně ve středu prohlásil, že pokud to pomůže vyřešit bídnou situaci obyvatel Venezuely, s Madurem je ochoten se sejít.: "Chci, aby Venezuela byla v pořádku, aby tam lidé byli v bezpečí. O Venezuelu se postaráme," prohlásil americký prezident a nevyloučil schůzku s Madurem. „Je-li tady a chce-li se setkat... neměl jsem to v úmyslu, ale když to lidem pomůže, jsem tady od toho," konstatoval Trump. Následně však Bílý dům oznámil, že žádné setkání se neplánuje.

Při svém úterním projevu v OSN vyjádřil Trump najevo lítost nad "lidskou tragédií" v kdysi bohaté jihoamerické zemi. Připomněl, že více než dva milióny lidí z Venezuely v posledních letech uprchly kvůli nedostatku základních potravin i léků, za který je přičítána vina právě Madurově socialistické vládě.

Trump také v úterý v New Yorku prohlásil, že Madura by mohla svrhnout venezuelská armáda. Na setkání s kolumbijským prezidentem Duquem řekl, že "venezuelský režim by mohla snadno svrhnout armáda, pokud by se to rozhodla udělat". Tento výrok amerického prezidenta odsoudilo v prohlášení venezuelské ministerstvo zahraničí, podle něhož Trump "válečnými a intervencionalistickými prohlášeními podněcuje k vojenskému převratu" ve Venezuele.

Reklama

Výběr článků

Načítám