Hlavní obsah

Trump na půdě OSN sám sebe pochválil a sepsul Írán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americký prezident Donald Trump na Valném shromáždění Organizace spojených národů odmítl globální vidění světa. Vyzval naopak k patriotismu, podpoře férového mezinárodního obchodu a izolaci Íránu.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Americký prezident Donald Trump na půdě Organizace spojených národů

Článek

„Írán nerespektuje sousedy ani hranice. Jeho lídři rozsévají chaos, smrt a destrukci,” řekl Trump a vyzval ostatní země, aby Američanům pomohly Írán ekonomicky izolovat. Argumentoval tím, že Teherán těží z jaderné dohody, peníze, které díky získá, ale podle něj zneužívají politické špičky.

Spojené státy podle Trumpa po listopadovém obnovení dřívějších postihů zavedou proti Teheránu další sankce. USA letos odstoupily od dohody velmocí s Íránem, který výměnou za zmírnění sankcí omezil svůj jaderný program. Další signatářské země se úmluvu snaží udržet při životě.

Hospodářství se šéf Bílého domu věnoval hned v úvodu svého projevu, několik minut chválil ekonomickou politiku své vlády. Vyzdvihl především tvorbu pracovních míst a narovnání podle něj nespravedlivě nastavených mezinárodních obchodních vztahů.

Americký prezident kritizoval také vybudování plynovodu Nord Stream 2, který má přivádět zemní plyn z Ruska do Německa. Podle Trumpa učiní Německo zcela závislým na ruské energii. Němečtí delegáti se při jeho slovech neubránili smíchu.

Reklama

Výběr článků

Načítám