Hlavní obsah

Bývalý šéf Trumpovy kampaně se přiznal ke spiknutí proti USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Bývalý šéf volebního štábu Donalda Trumpa Paul Manafort se v pátek u soudu přiznal k trestným činům spiknutí proti USA a spiknutí za účelem maření spravedlnosti.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Paul Manafort

Článek

Učinil tak na základě dohody o spolupráci se zvláštním vyšetřovatelem Federálního vyšetřovacího úřadu (FBI) Robertem Muellerem, který se zabývá vlivem Ruska na prezidentské volby v roce 2016.

Na základě dohody by se měly soudy přestat zabývat několika body obžaloby ve dvou Manafortových případech, u kterých se porota nedokázala shodnout na jeho vině.

Ze stolu by tyto body obžaloby měly být svrženy v okamžiku, kdy bude Manafort odsouzen nebo dokončí spolupráci, uvedla agentura Reuters.

Bílý dům na zprávu reagoval prohlášením, že dohoda o spolupráci, kterou uzavřel Paul Manafort, nemá absolutně nic společného s prezidentem nebo jeho vítěznou kampaní z roku 2016.

Poradce Janukovyče

Americká porota už v srpnu uznala Manaforta částečně vinným z defraudací a daňových podvodů. Verdikt byl prvním vítězstvím pro Muellera, který vyšetřuje údajné ruské ovlivňování amerických prezidentských voleb v roce 2016. O výši trestu soud dosud nerozhodl.

V roce 2016 Manafort působil v Trumpově volebním štábu a dva měsíce ho dokonce i vedl. Z týmu Manaforta vyhodili v srpnu 2016 po zprávách tisku, že vydělal milióny dolarů jako poradce prorusky orientovaného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. V minulosti lobbista pracoval také pro bývalé prezidenty Geralda Forda, Ronalda Reagana a George Bushe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám