Hlavní obsah

Ve věku 81 let zemřel americký republikánský senátor John McCain

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve věku 81 let v sobotu zemřel americký republikánský senátor John McCain. S odkazem na sdělení jeho kanceláře o tom informovala agentura Reuters. McCain, který byl senátorem za stát Arizona, někdejší válečný vězeň během války ve Vietnamu a neúspěšný kandidát v amerických prezidentských volbách v roce 2008, prohrál boj s agresivní formou rakoviny mozku. Čeští politici na něj vzpomínají s úctou.

Foto: Brian Snyder , Reuters

John McCain

Článek

„Senátor John Sidney McCain III zemřel v 16:28 (místního času), 25. srpna. V době jeho smrti u něj byla jeho manželka Cindy a jejich rodina. Věrně sloužil Spojeným státům 60 let,” stálo v prohlášení jeho kanceláře.

McCainova dcera Meghan uvedla, že je před ní životní úkol žít podle vzoru, kterým byl její milující otec. „Nadcházející dny a roky nebudou bez mého otce stejné, ale budou to dobré dny, naplněné životem a láskou, podle toho, jakým nám šel příkladem,” uvedla na twitteru.

„John McCain byl neobyčejně statečný člověk, bojovník za svobodu, muž pevných zásad, hluboké lidskosti a stoupenec demokracie. Byl přítelem České republiky. Čest jeho památce,” napsal na twitteru předseda ODS Petr Fiala.

„John McCain byl principiální politik, jakých mnoho není. Bude chybět nejen Američanům, ale i nám,” uvedl ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák.

Senátora si vážil také Miroslav Kalousek (TOP 09): „John McCain byl morálním vzorem pro několik generací na celém světě. Čest jeho památce! Odpočívej v pokoji...”

„Po prohlášení jeho rodiny, že (McCain) končí léčbu, bylo zřejmé, že to přijde brzy. Zemřel muž, který žil v souladu s hodnotami, za které celý svůj život bojoval a podporoval je. Člověk, který nikdy nepochyboval o přátelském vztahu USA a EU. Čest jeho památce a díky za vše,” napsal místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

S nemocí bojoval statečně a dlouho 

McCain více než rok bojoval s glioblastomem, který je označován za nejagresivnější typ mozkových nádorů. Pacienti s touto diagnózou umírají v průměru do tří měsíců a pokud jsou optimálně léčeni, pak v průměru za jeden rok. Lékaři McCainovi objevili nádor loni v červenci, když podstoupil chirurgické odstranění krevní sraženiny nad levým okem. V pátek s odvoláním na politikovu rodinu list The New York Times informoval, že se McCain rozhodl léčbu ukončit. Příští středu by měl politik oslavit 82. narozeniny.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Senátorr John McCain

McCain byl synem a vnukem námořních admirálů. Jako pilot se účastnil vietnamské války, v říjnu 1967 byl ale sestřelen, zajat a v zajetí strávil následujících pět a půl roku. Ve vězení byl i mučen. Nabídky na propuštění však odmítal, protože jako syna vysokého důstojníka jej chtěli Vietnamci využít k propagandě.

V roce 1982 byl McCain zvolen do Sněmovny reprezentantů a o čtyři roky později do Senátu USA. Ve většině politických záležitostí zastával konzervativní přístup a prosazoval například reformu financování volebních kampaní. V roce 2008 za republikány kandidoval na post prezidenta Spojených států, volby ale tehdy vyhrál demokrat Barack Obama.

Foto: JIM BOURG, Reuters

John McCain a Barack Obama při televizní debatě na půdě univerzity v Mississippi

Kondolence začaly přicházet téměř okamžitě po úmrtí republikánského politika.

Americký prezident Donald Trump, kterého McCain dlouhodobě kritizoval a podle dřívějších zpráv agentury AP ho nechtěl na svém pohřbu, na twitteru vyjádřil „nejhlubší sympatie a respekt” rodině senátora a dodal, „jsme s vámi v srdci a v našich modlitbách”. Trump před časem mimo jiné řekl, že McCain není žádný válečný hrdina a s odkazem na období, které senátor strávil v zajetí, uvedl, že má rád lidi, kteří se do zajetí nedostali.

Foto: Carlos Barria , Reuters

John McCain při kampani na Floridě

Někdejší prezident Barack Obama na facebooku napsal, že s McCainem navzdory názorovým rozdílům „sdílel oddanost k něčemu vyššímu, něčemu za co Američané a imigranti po generace bojovali, pochodovali a obětovali se”. „Málo z nás si prošlo zkouškou, jako kdysi podstoupil John, a málo z nás muselo prokázat takovou odvahu,” napsal Obama.

Sarah Palinová, která s McCainem v prezidentských volbách kandidovala na jeho viceprezidentku, uvedla, že přišla o přítele a svět přišel o „americký originál”, na twitteru sdílela fotografii, na které stojí po jeho boku´.

Reklama

Výběr článků

Načítám