Hlavní obsah

Tři čeští vojáci zahynuli při sebevražedném útoku v Afghánistánu

– Praha/Kábul • Aktualizováno

Sebevražedný útočník zabil v neděli na východě Afghánistánu tři české příslušníky mise NATO, oznámilo podle agentur její velení. Smrt Čechů potvrdila Novinkám mluvčí české armády Jana Zechmeisterová. V Afghánistánu už padlo třináct českých vojáků, první v roce 2007. Nejhorší útok si v roce 2014 vyžádal pět obětí.

Tisková konference zástupce náčelníka Generálního štábu Jiřího Vernera k úmrtí tří českých vojáků v AfghánistánuVideo: ČTK

 
Článek

„Dnes 5. srpna 2018 okolo 3:50 hodin našeho času došlo při patrole v okolí základny Bagrám v afghánské provincii Parván k útoku sebevražedného atentátníka,” uvedl v prohlášení Generální štáb AČR.

„V uvedenou dobu prováděla pěší patrola běžnou činnost ve stanoveném prostoru. Následkem výbuchu utrpěli tři čeští vojáci, rotný M. M. (1982), desátník K. B. (1990) a desátník P. Š. (1993), smrtelná zranění,” dodal štáb s tím, že pozůstalí byli informováni.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nedělní průjezd konvoje NATO afghánskou provincií ParvánVideo: AP

K útoku se přihlásilo radikální hnutí Tálibán.

O útoku nejprve informovalo velení mise Rozhodná podpora: „Tři příslušníci podpůrné mise NATO byli zabiti sebevražedným atentátníkem během společné pěší hlídky s afghánskými silami na východě Afghánistánu. Tři další členy rutinní hlídky, jednoho Američana a dva vojáky afghánské armády, atentátník zranil.

Foto: David Ryneš, Novinky

Provincie Parván

Činitelé NATO podle agentury Reuters upřesnili, že se útok odehrál v Čárikáru, hlavním městě provincie Parván. Mluvčí provinčního guvernéra Vahída Šahkarová řekla, že terčem útoku sebevražedného atentátníka byli příslušníci zahraničních sil na běžné hlídkové trase.

Smrt zasáhla ministra obrany i prezidenta

K úmrtí se již vyjádřil prezident Miloš Zeman. „Hluboká lítost a soustrast všem příbuzným obětí sebevražedného atentátu. Nemělo by nás to však odrazovat od úsilí nadále bojovat s mezinárodním terorismem,” uvedl Zeman.

„Tragická smrt tří našich vojáků mě velmi zasáhla. Všem rodinám a blízkým chci vyjádřit svou hlubokou soustrast,“ uvedl ministr obrany Lubomír Metnar.

„Zpráva o úmrtí vojáků je vždy ta nejhorší, velmi mě to zasáhlo. V mých očích jsou to hrdinové, kteří se za hranicemi České republiky podíleli na boji proti terorismu. Celá země by na ně měla být hrdá. Upřímnou soustrast rodinám, příbuzným a kamarádům,“ sdělil náčelník Generálního štábu armády České republiky generálporučík Aleš Opata.

Soustrast vyjádřil i premiér Andrej Babiš. „Je mi moc líto úmrtí našich tří vojáků v Afghánistánu,” uvedl Babiš na svém twitterovém účtu.

Severoatlantická aliance vede v Afghánistánu nebojovou misi Rozhodná podpora. Vojáci NATO nevedou v zemi bojové operace, podporují ale afghánské bezpečnostní síly. Česká armáda má nyní v zemi mandát na 250 vojáků, kteří působí v Kábulu a na základně Bagrám

Přehled českých vojáků, kteří zemřeli na misích v Afghánistánu

5. srpna 2018 - Tři čeští vojáci zahynuli při útoku sebevražedného atentátníka v Afghánistánu, oznámil Generální štáb Armády ČR. Češi hlídkovali v okolí základny Bagrám v provincii Parván.

8. července 2014 - Pět českých vojáků se stalo obětí exploze improvizovaného výbušného zařízení v okolí základny Bagrám v provincii Parván. Útok na místě nepřežili četař Ivo Klusák, desátník Libor Ligač, desátník Jan Šenkýř a rotmistr David Beneš, dva afghánští policisté a několik civilistů. Rotmistr Jaroslav Lieskovan zemřel na následky těžkého zranění 14. července v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.

9. října 2011 - V olomoucké vojenské nemocnici zemřel rotmistr Adrian Werner, který byl v červenci těžce zraněn při útoku na českou předsunutou základnu v provincii Vardak.

31. května 2011 - V provincii Vardak zahynul český voják Robert Vyroubal, když se svým autem najel na improvizované výbušné zařízení; při výbuchu zahynul také afghánský tlumočník a další dva vojáci byli zraněni.

30. dubna 2008 - V provincii Lógar přišel o život český voják Radim Vaculík poté, co terénním vozem najel na nastraženou nálož; další čtyři vojáci z vozu byli zraněni.

17. března 2008 - Při útoku sebevraha zemřel příslušník jednotky vojenské policie Milan Štěrba; dva vojáci byli zraněni, jeden z nich těžce.

3. května 2007 - Českého vojáka Nikolaje Martynova připravila o život v provincii Badachšán lavina kamení a bahna; dva další vojáci byli zraněni.

Reklama

Výběr článků

Načítám