Hlavní obsah

USA otřásá nahrávka plačících dětí, které Američané na hranici bez milosti berou rodičům

– Washington

Kojenci, batolata, malé děti, teenageři. Ti všichni jsou v rámci nulové tolerance americké administrativy vůči nelegální migraci z Mexika na amerických hranicích odebíráni svým rodičům, kteří nezákonně překročili hranice. Končí ve speciálních internačních táborech. Nezisková organizace ProPublica poskytla agentuře AP audio nahrávku, která byla údajně pořízena při odebírání dětí migrantů rodičům.

Srdcervoucí audiozáznam plačících dětí odebraných imigrantům v detenčním centru v USA. Záběry jsou ilustrační.Video: JENNIFER HARBURY / U.S. CUSTOMS AND BORDER PROTECTION'S RIO GRANDE VALLEY SECTOR, Novinky/AP

 
Článek

Na nahrávce, kterou agentura AP v úterý publikovala, jsou slyšet naříkající děti a španělsky hovořící pracovníci americké hraniční stráže. Zatímco se stráž dětí vyptává, odkud jsou, nezletilí potomci migrantů zoufale volají o pomoc své rodiče a dospělé příbuzné.

Dětské volání bylo marné. Rodiče čeká trestní stíhání a jejich potomky cesta do ústavů nebo k cizím lidem do pěstounské péče.

Spojené státy začaly uplatňovat politiku nulové tolerance vůči migrantům a odebírání dětí rodinám je bič na nově příchozí především ze Střední Ameriky. Od konce května bylo podle sdělení amerického ministerstva vnitra odděleno 1995 dětí od 1940 dospělých. [celá zpráva]

Lékaři a psychologové varují před doživotními traumaty, která mohou děti postihnout kvůli nuceným separacím. Lidskoprávní organizace jako například Aclu tvrdí, že jsou tímto způsobem masivně porušována lidská práva.

Traumata zažívají i dospělí. Minulý týden spáchal otec se Střední Ameriky sebevraždu poté, co byl oddělen od svých dětí. V minulých dnech se také stalo, že rodiče byli bleskově deportováni ze země, ale jejich děti zůstaly za mřížemi v USA. Jeden z otců si stěžoval, že mu úředníci vyrvali z náruče pětiletou spící dceru. Další mladík popisoval, jak ho odtrhli od sedmiletého bratra.

Trump opatření hájí, svaluje vinu na demokraty

Spojené státy musejí vždy zatýkat lidi, kteří do země přicházejí nelegálně. V sérii příspěvků na Twitteru, v nichž se věnoval hlavně migraci, to uvedl americký prezident Donald Trump, jehož manželka Melania se v minulých dnech rovněž vyslovila proti praxi oddělování dětí od rodičů. [celá zpráva]

„Z 12 000 dětí, které byly v USA zadrženy, jich podle Trumpa 10 000 jejich rodiče poslali „na velmi nebezpečný výlet” a jen 2000 jich bylo se svými rodiči, „z nichž mnoho se pokusilo vstoupit do naší země nelegálně při mnoha příležitostech”.

Kvůli oddělování dětí migrantů na hranicích s Mexikem se v posledních dnech na Washington snesla vlna kritiky. Trump tvrdí, že jen dodržuje zákon, který dříve zavedli demokraté. Na druhou stranu ale Trump viní demokraty z toho, že údajně chtějí, aby migranti proudili do Ameriky, protože je vnímají jako potenciální voliče a nezajímá je jejich zločinnost. Kritici ovšem namítají, že žádný zákon vyžadující odebírání dětí rodičům, neexistuje.

Trumpova politika „nulové tolerance” se navíc nelíbí nejen demokratům, ale i mnohým republikánům. Například dlouhodobý Trumpův kritik, arizonský senátor za republikány John McCain ji označil za „urážku slušnosti amerického lidu”. Je podle něj v rozporu s principy a hodnotami, na kterých byly Spojené státy založeny.

Opět hovořil o údajné kriminalitě v Německu

Trump v úterý zopakoval i své pondělní tvrzení, že v Německu vzrostla kvůli migraci zločinnost. Podle německých statistik je ale počet trestných činů v současnosti nejnižší od roku 1992. [celá zpráva]

„Moje odpověď na to je, že ministr vnitra nedávno představil statistiku kriminality a ta mluví za sebe,” reagovala na Trumpova slova kancléřka Angela Merkelová.

Reklama

Výběr článků

Načítám