Hlavní obsah

Američané oddělili od rodičů dva tisíce mexických dětí, OSN protestuje

Washington

Americké úřady během šesti týdnů oddělily od rodičů téměř dva tisíce dětí ilegálních migrantů z Mexika. Učinily tak na základě rozhodnutí administrativy šéfa Bílého domu Donalda Trumpa došlápnout si na protiprávní přistěhovalectví. V sobotu o tom informovala BBC.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zatímco dospělí, kteří jsou přistiženi na území Spojených států bez platného povolení jsou zadrženi a čeká je trestní stíhání, s jejich potomky je zacházeno jako s bezprizorními mladistvými.

Informace o zmíněných dvou tisícovkách dětí pochází ze statistik amerického ministerstva pro vnitřní bezpečnost. Vyplývá z nich, že v období mezi 19. dubnem a 31. květnem bylo 1 940 dospělým odebráno 1 995 dětí.

Zveřejnění statistiky, která neeviduje věk odebraných dětí, podle BBC vyvolalo ostrou kritiku Trumpových politických odpůrců. A ozvala se už i Organizace spojených národů, která Američany vyzvala, aby s rozdělováním rodin okamžitě přestaly. Americký generální prokurátor Jeff Sessions se ale nechal slyšet, že to, že má někdo děti, neznamená ochranu před zákonem.

Trumpova administrativa se odklonila od dosavadní praxe, kdy byli ti, kdo nelegálně překročili hranice poprvé, postiženi pouze v přestupkovém řízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám