Hlavní obsah

Trumpová o odebírání dětí imigrantům: Země má ctít zákony, ale vládnout srdcem

Washington

Manželka amerického prezidenta Donalda Trumpa Melania zasáhla v neděli do debaty o odebírání dětí imigrantům. V době ostrých sporů uvedla, že by se mělo najít řešení, aby tyto děti nebyly oddělovány od rodičů, informovala televize NBC. Řešení situace požaduje i bývalá první dáma Laura Bushová.

Foto: Loren Elliott, Reuters

Hondurasanka s dítětem v objektu katolické charity.

Článek

„Paní Trumpová nesnáší, když vidí děti oddělené od rodičů, a doufá, že obě strany se nakonec shodnou, aby dosáhly úspěšné reformy (pravidel) imigrace,“ uvedla mluvčí Trumpové a dodala, jaký je názor manželky prezidenta: „Je přesvědčena, že potřebujeme zemi, která ctí všechny zákony, ale také zemi, která vládne srdcem.“

Její prohlášení je v protikladu k vyjádření ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse, který zastává tvrdý postoj. Co se týká migrace, zavádí politiku nulové tolerance, která vede k rozdělování rodin.

Foto: Sally Ho, ČTK/AP

Detenční středisko v SeaTac, kam převezli 120 migrantů, kteří chtějí azyl, šest dětí, které jim byly odebrány, skončilo v pěstounské péči.

Zadrženým migrantům se odbírají děti, i když to zákon nenařizuje. Od 19. dubna do 31. května bylo podle sdělení ministerstva vnitra odděleno od 1940 dospělých 1995 dětí. Zveřejnění statistiky, která neeviduje věk odebraných dětí, podle BBC vyvolalo ostrou kritiku Trumpových politických odpůrců. [celá zpráva]

Sessions hájil oddělování dětí od rodičů minulý týden, když se oháněl biblí. Pravil, že děti neposkytují migrantům imunitu proti stíhání. Podle něj migranti, kteří berou s sebou své děti, nejenže porušují zákon, ale na nelegální cestě přes hranice ohrožují i vlastní potomky.

Foto: Leah Millis, Reuters

První dáma USA Melania Trumpová

Protesty proti odebírání děti na Den otců 

Kauza eskalovala v neděli na Den otců, kdy se proti oddělování konalo několik protestů. Největší se uskutečnil v detenčním centru v New Jersey, kde se sedm demokratických politiků dožadovalo vstupu. Tvrdili, že mají oprávnění navštívit pět žadatelů o azyl, ale úřady je odmítaly vpustit a zaměstnanci detenčního centra je odkazovali na své nadřízené.

Foto: Loren Elliott, Reuters

Skupina imigrantů v USA bez dokumentů, kteří byli po zadržení propuštěni

Jeden z účastníků protestu a člen Sněmovny reprezentantů Jerry Nadler řekl, že chce v týdnu předložit návrh zákona, který by zabránil oddělování dětí od rodičů. Uvedl, že na Den otců chtěli navštívit muže, jimž odebrali děti. Uvedl případ jednoho, jemuž vzali dceru ve tři ráno, když spal. Otec klečel a prosil je, aby to nedělali.

Další akce se konala v Tornillu v Texasu, kde jsou děti drženy ve stanu.

Foto: Shannon Stapleton , Reuters

Laura Bushová a Cindy McCainová (ve žlutém) hovoří na sjezdu republikánů.

K demokratům, požadujícím zastavení praxe, se v neděli přidali i někteří přední republikáni a žena bývalého prezidenta George W. Bushe Laura, uvedl list The New York Times.

Reklama

Související témata:

Související články

USA budou brát migrantům děti

Americké úřady zpřísní postih cizinců, kteří nelegálně vstoupí na území Spojených států se svými dětmi. Ve snaze odradit migranty od snahy se do USA dostat...

Výběr článků

Načítám