Hlavní obsah

Havajská sopka už vyvrhuje velké kameny

Honolulu

Kráter havajské soply Kilauea vyvrhuje kameny velikosti mikrovlnné trouby, což může znamenat začátek explozivních erupcí ohrožující široké okolí. Oznámila to ve středu americká geologická služba USGS.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Havajská sopka Kilauea už vyvrhuje velké kameny Video: Reuters

 
Článek

„Ve středu ráno (večer SELČ) byly na parkovišti několik stovek metrů od kráteru Halemaumau nalezeny víc než půlmetrové kameny. Očekáváme další exploze, které mohou být ještě silnější,” varovali geologové. Středeční explozi doprovázelo zemětřesení o síle 4,2 stupně Richterovy stupnice.

Foto: Reuters

Havajská sopka Kilauea už vyvrhuje velké kameny

Očekávané erupce mohou podle USGS pokrýt Havaj silnou vrstvou popela. Geologové varovali, že lze očekávat sloupec prachu vysoký víc než šest kilometrů a vyvrhování skal velkých jako osobní auto až do vzdálenosti 800 metrů. Menší kameny mohou doletět až 19 kilometrů daleko.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Havajská sopka Kilauea dál chrlí lávu, ohrožena je i letecká dopravaVideo: Reuters

Aktivita sopky Kilauea na ostrově Havaj, který je největší v Havajském souostroví, je patrná už dva týdny. Své domovy dosud muselo opustit zhruba 2000 obyvatel z osady Leilani Estates a jejího okolí. Výzvu k evakuaci dostaly i další stovky lidí. Úřady z bezpečnostních důvodů nařídily také uzavřít několik areálů pro turisty včetně parků v blízkosti sopky.

Foto: Cindy Ellen Russell, ČTK/AP

Dým stoupá ze sopky Kilauea

Podle amerického Federálního úřadu pro letectví (FAA) neklidná Kilauea zatím letecký provoz na Havajských ostrovech neohrožuje. Hlášena nejsou ani žádná zranění či úmrtí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám