Hlavní obsah

Cítil jsem nutkání něco udělat, popsal hrdinný hasič z poničeného boeingu

Americký hasič, který po úterním výbuchu jednoho z motorů Boeingu 737-700 společnosti Southwest Airlines zachraňoval ženu, jíž podtlak téměř vysál z okna, prohlásil, že jen dělal svou práci. Matka dvou dětí i přes veškerou snahu texaského hasiče a dalších cestujících zraněním nakonec podlehla, muž je přesto oslavován jako hrdina. Rozhovor, který poskytl novinářům, publikovala agentura Reuters.

Cítil jsem nutkání něco udělat, popsal hrdinný hasič z boeinguVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Cítil jsem nutkání jednat, stejně tak jako ostatní lidé v letadle. Nejsem jiný než kterýkoliv hasič v této zemi. Z nějakého důvodu, ať už byl jakýkoliv, jsem to byl ten den já,“ prohlásil Andrew Needum s tím, že je vycvičen na mimořádné situace, a právě v té se cestující a posádka ocitli.

Animace tragické nehody letadla Southwest Airlines, při které byla jedna z pasažérek nasáta skrz rozbité okno venVideo: Novinky/Reuters

Pravděpodobně vinou únavy materiálu se utrhla lopatka motoru, který následně vybuchl a úlomek prorazil jedno z oken. Ženu nastalá dekomprese doslova vysála tak, že měla hlavu a ruce vně letounu. [celá zpráva] Needum neváhal, odpoutal se a vydal se jí na pomoc.

Snad ještě většího uznání se dostalo Tammie Jo Shultsové. Pilotka, která jako jedna z prvních žen létala u námořnictva na strojích F-18 Hornet, dokázala se strojem rychle sestoupit, takže nadále nehrozila dekomprese. S poškozeným boeingem pak bezpečně přistála na letišti ve Filadelfii. [celá zpráva]

Rozhovor pilotky Southwest Airlines s řídící věží během nouzového přistáníVideo: Novinky/Reuters

„Tammie Jo, pilotka... profesionálka... profesionálka ve všech aspektech. A její posádka... Úžasná práce,” vysekl jim Needum poklonu.

Aerolinky vyplatí všem přeživším cestujícím odškodné ve výši 5000 dolarů, tedy v přepočtu něco přes 100 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám