Hlavní obsah

USA zvažují vojenský útok na Sýrii, válečné lodě už vypluly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Spojené státy uvažují o mezinárodní vojenské reakci na údajný chemický útok v Sýrii. Agentuře Reuters to sdělili nejmenovaní američtí činitelé. Prezident Donald Trump slíbil, že jeho reakce bude rychlá a energická a rozhodne o ní do dvou dnů. K Sýrii už míří americké raketové torpédoborce vybavené raketami s plochou dráhou letu Tomahawk. Vyplul i svaz s letadlovou lodí USS Harry S. Truman.

Foto: Profimedia.cz

Americká letadlová loď USS Harry Truman

Článek

„Máme řadu vojenských možností – každý za své činy zaplatí,“ uvedl Trump. Americký prezident dodal, že USA si už udělaly „celkem jasno”, kdo byl zodpovědný za sobotní chemický útok v Dúmá: „Zjistíme, jestli to bylo Rusko, jestli to byla Sýrie, jestli to byl Írán, nebo jestli to byli všichni dohromady.”

„Byl to hrozný útok, bylo to strašné. Studujeme situaci velmi podrobně. Uděláme nějaká zásadní rozhodnutí během příštích 24 až 48 hodin,” řekl Trump podle stanice NBC. „Je to o lidskosti, mluvíme o humanitě, nesmíme dopustit, aby se tohle dělo.”

Americké lodě plují k Sýrii

Podle serveru 13newsnow bude hlavní roli v případné odvetě hrát americké námořnictvo. Vyrazí tam svaz okolo letadlové lodi USS Harry S. Truman, kterou doprovázejí další plavidla.

List The Wall Street Journal napsal, že k syrským břehům míří americký raketový torpédoborec USS Porter, ze kterého Američané loni vypálili na Sýrii střely s plochou dráhou letu Tomahawk. K syrským břehům má dorazit během několika dní. Ve východním Středomoří už operuje další torpédoborec, USS Donald Cook, vyzbrojený raketami BGM-109 Tomahawk.

Foto: Reuters

Odpálení střely s plochou dráhou letu z torpédoborce USS Porter

Ruská média oznámila, že USS Donald Cook vyplul z kyperského přístavu na východ a pohybuje se nyní asi 100 kilometrů od syrského Tartúsu, kde má Rusko námořní základnu.

Rusko varovalo před eskalací konfliktu. „Ozbrojený útok pod lživou záminkou proti Sýrii, kde jsou na žádost legitimní vlády ruské jednotky, by mohl mít vážné důsledky,“ řekl ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja. Spolu se zmocněncem pro Sýrii Staffanem de Misturou vyzvali k co nejrychlejšímu a nezávislému vyšetřování údajného chemického útoku.

Ačkoli syrská organizace Bílé přilby tvrdí, že v Dúmá byly použity chemické látky, Něbenzja zopakoval, že ruští specialisté v Dúmá žádné stopy po použití chemických zbraní nenašli. [celá zpráva]

Vyzval vyšetřovatele z Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), aby odjeli na místo údajného útoku. Použití chemických zbraní popírá i syrská vláda.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám