Hlavní obsah

Soud v USA nařídil vrátit rodině oběti z Dachau obrazy zabavené nacisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Soud v New Yorku rozhodl, že dva obrazy Egona Schieleho s názvem Žena v černé zástěře a Žena skrývající tvář se vrátí rodině židovského sběratele Franze Friedricha Grunbauma. Díla mu nacisté zabavili krátce předtím, než ho v roce 1938 uvěznili, napsala agentura Bloomberg.

Foto: Profimedia.cz

Nejvyšší soud v New Yorku

Článek

Soudce Charles E. Ramos odmítl tvrzení britského obchodníka s uměním, že obě plátna získal zcela legálně, proto se na něj nevztahuje zákon rozšiřující možnosti pro navracení uměleckých děl konfiskovaných v období druhé světové války. Normu v roce 2016 podepsal tehdejší prezident Barack Obama.

„Ačkoli žalovaní tvrdí, že zákon je v jejich případě neuplatnitelný, tento argument je absurdní. Zákon se má vztahovat na případy, které jsou přesně takové, jako je tento případ, kdy se jedná o umění, které nacisté zabavili,“ uvedl Ramos v rozhodnutí.

Soudce nařídil, aby oba obrazy získali dědicové Grunbauma, který v roce 1941 zahynul v koncentračním táboře Dachau. Jeho sbírku čítající na 450 uměleckých děl včetně osmi desítek od Schieleho nacisté zabavili.

Obrazy Žena v černé zástěře a Žena skrývající tvář byly objeveny v roce 2015 u londýnského obchodníka s uměním Richarda Nagye, který je vystavoval na přehlídce v New Yorku. Dědici ihned podali žalobu o navrácení obou děl.

„Je to vítězství obětí holokaustu, jejich rodin a všech, kteří bojovali a zemřeli, aby zničili zlo nacionálního socialismu,“ řekl Raymond Dowd, advokát Grunbaumových dědiců, a dodal: „Verdikt nás o krok přibližuje navrácení veškerého umění, které bylo ukradeno během největší hromadné krádeže v historii, jež byla až do nynějška zastíněna největší masovou vraždou v dějinách.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám