Hlavní obsah

Míří do sídla YouTube, varoval policii otec střelkyně. Marně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Diego/San Bruno

Otec Nasim Aghdamové, která střílela v úterý v kalifornské centrále firmy YouTube, varoval policisty, že jeho dcera firmu nenávidí, a upozornil je, že by mohla na ústředí internetové společnosti mířit. Policie původně po jeho dceři pátrala, protože ji nahlásil jako nezvěstnou. Když pak byla nalezena, otec policisty varoval, že centrála společnosti může být jejím cílem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střelba v kancelářích YouTubeVideo: Reuters

 
Článek

Islam Aghdam ze San Diega v pondělí oznámil policii, že jeho dcera je od soboty nezvěstná a nebere telefon. Policisté ji našli v úterý ve dvě ráno, jak spí ve svém autě v Mountain View, sdělila, že vše je „pod kontrolou“.

„Naši muži se se ženou spojili, když zjistili, že poznávací značka jejího vozidla odpovídala poznávací značce vozidla pohřešované osoby z Jižní Kalifornie,“ uvedla mluvčí policie z Mountain View Katie Nelsonová. „Žena nám potvrdila svou totožnost a odpověděla na naše otázky. Po našem rozhovoru byla rodina informována, že byla lokalizována,“ dodala.

Když otec zjistil, že Mountain View je nedaleko sídla YouTube, zavolal na policii, aby na dceru dohlédla, neboť společnost „nenávidí“.

Foto: Jeff Chiu, ČTK/AP

Sídlo YouTube v San Brunu

Dcera, která přes YouTube šířila svá videa, si podle něj před pár týdny stěžovala, že společnost její nahrávky cenzuruje a že jí za ně přestala adekvátně platit. „Byla vzteklá,“ řekl listu The Mercury News. „Pořád si stěžovala, jak jí YouTube zničil život,” uvedl.

Foto: Handout, Reuters

Nasim Aghdamová, která střílela v úterý v kalifornské centrále firmy YouTube

Týž den žena pronikla do centrály YouTube a postřelila tam tři lidi, z nichž jeden zůstává v kritickém stavu. Útočila v den svých 38. narozenin. Pak obrátila zbraň proti sobě.

Její otec uvedl, že rodina nevěděla, že by dcera měla pistoli, ale dodal: „Možná si jednu koupila.“

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Sanitka u sídla firmy YouTube, kde střílela žena.

Rodina se přistěhovala do Kalifornie z Íránu v roce 1996.

Spory s YouTube

Aghdamová, která se označovala za obhájkyni práv zvířat, na jedné ze svých webových stránek uvedla, že na YouTube měla čtyři kanály, jeden v angličtině, a další ve farsí a v turečtině.

Foto: Elijah Nouvelage, Reuters

Tým SWAT ze San Matea u sídla YouTube

Na Instagramu zveřejnila 18. března svou stížnost na YouTube: „Všechny moje kanály na YouTube jsou filtrovány, takže moje videa získávají těžko další zhlédnutí. To se taky děje dalším kanálům na YouTube. Je to nenásilná taktika použitá na internetu k cenzuře a potlačování lidí, kteří šíří pravdu, jež není výhodná pro finanční a politické zisky systému a velkého obchodu. Nedávno jsem byla filtrována taky na Instagramu a možná se to vztahuje k YouTube a zaměstnanci YouTube žádali Instagram, aby mě taky filtroval!?“

Foto: Reuters

Policisté zahajují zásah v sídle YouTube.

O deset dní později zveřejnila video, kde si stěžuje na přetrvávající diskriminaci na YouTube, kde její videa označili za nevhodná: „Jsem diskriminovaná a filtrovaná na YouTubu a nejsem sama. A ve videu nebylo nic špatného, nic sexuálního.“

Policie zatím motiv jejího útoku oficiálně nestanovila, pouze předběžně vyloučila, že by šlo o terorismus. Původně se spekulovalo, že měla osobní spory s někým ve firmě.

„V tuto chvíli nejsou žádné důkazy, že by střelkyně znala oběti střelby, nebo že by mířila na určité jednotlivce,“ uvedla v prohlášení policie ze San Bruna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám