Hlavní obsah

Ryan ocenil českou vládu za vydání Nikulina do USA

Washington

Předseda americké Sněmovny reprezentantů Paul Ryan ocenil českou vládu za to, že rozhodla o vydání údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA. Ryan v příspěvku na Twitteru napsal, že jednání o vydání bylo klíčovým tématem během jeho návštěvy Česka tento týden.

Foto: Aaron Bernstein, Reuters

Paul Ryan

Článek

Nikulin odletěl po rozhodnutí ministra spravedlnosti Roberta Pelikána do USA v noci na pátek, ještě v pátek stanul před americkým soudem.

„Tento ruský hacker porušil naše zákony. Jeho vydání bylo klíčovou záležitostí, kterou jsem v Praze řešil, a jsem potěšen, že česká vláda dospěla k tomuto rozhodnutí,” napsal Ryan.

Česká policie Nikulina zadržela předloni v říjnu na základě amerického zatykače, který ho spojuje s devíti skutky z let 2012 až 2013. Podle amerických vyšetřovatelů se dopustil útoků na sociální sítě LinkedIn a Formspring a webové úložiště Dropbox. O Nikulinovo vydání usilovalo také Rusko. Podle českého ministra spravedlnosti Roberta Pelikána ale byla žádost USA o vydání Nikulina důvodnější.

Nikulin stanul v pátek před soudem v San Francisku. Na dotaz soudce uvedl, že se cítí nevinen. Pokud bude Nikulin odsouzen, hrozí mu více než 30 let vězení a pokuta přesahují jeden milión dolarů (20,6 miliónu Kč).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám