Hlavní obsah

USA vítají vydání hackera Nikulina, Rusko vyslovilo politování

Spojené státy vítají vydání ruského hackera Jevgenije Nikulina z Česka do USA. V pátek to uvedlo americké velvyslanectví v Praze. Ruská ambasáda naopak vyslovila nad českým rozhodnutím politování.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Stráž zásahové jednotky střeží jednací síň vrchního soudu, který projednával stížnost ruského hackera Jevgenije Nikulina.

Článek

Washington ocenil dlouhodobou spolupráci s Českem v otázkách justice. „Tuto spolupráci posiluje sdílený princip vlády práva a byla vždy založena na důvěře, respektu a společném cíli ochrany našich národů před zločinem,” uvedlo velvyslanectví v prohlášení.

O vydání Nikulina tento týden jednal se svými českými kolegy šéf Sněmovny reprezentantů USA Paul Ryan, který je na návštěvě v Česku. Americká justice řeší jeho případ kvůli útokům na sociální sítě LinkedIn a Formspring a webové úložiště Dropbox. Vyšetřovatelé si od něj rovněž slibují získání možných podrobností o ruském ovlivňování předloňských prezidentských voleb.

Je to zklamání, zní z Moskvy

Tiskový mluvčí ruského velvyslanectví v Praze Alexej Kolmakov označil předání Nikulina do USA za zklamání. „Praha opět upřednostnila notorickou spojeneckou solidaritu, aniž by vzala v úvahu faktory a okolnosti tohoto případu,” nechal se slyšet Kolmakov.

V prohlášení Kolmakov narážel na fakt, že Česko kvůli případu otravy bývalého agenta Sergeje Skripala v jihoanglickém Salisbury vyhostilo tři ruské diplomaty. K podobnému kroku se rozhodli i další britští spojenci, což Moskva kritizovala jako solidaritu, kterou si Londýn vynutil.

Za vydání do Ruska měl lobbovat i Hrad 

Za vyřešení případu v souladu s přáním Moskvy údajně lobboval i prezident Miloš Zeman. Ministr Pelikán v únoru uvedl, že Zeman žádal, aby vydal údajného ruského hackera do Ruska. Byl prý za ním kvůli tomu i prezidentův kancléř Vratislav Mynář. [celá zpráva]

Nikulin z Česka odletěl v noci na pátek, v současné době je již ve Spojených státech. O jeho vydání usilovalo také Rusko. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám