Hlavní obsah

Soud zablokoval Trumpův plán, kterým chtěl zbavit ochrany dětské imigranty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa zatím nemůže ukončit program na ochranu přistěhovalců, kteří do USA přišli jako děti. V pondělí o tom podle agentury Reuters rozhodl Nejvyšší soud USA. Trump chtěl program známý jako DACA, který chrání před deportací zhruba 800 000 lidí, zastavit od března. Proti jsou demokraté.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Donald Trump

Článek

Rozhodnutí Nejvyšší soudu je další v řadě neúspěchů americké vlády, která usiluje o ukončení programu. Pondělní verdikt je reakcí na odvolání administrativy proti rozhodnutí federálního soudu v San Francisku, který letos v lednu plán na zrušení DACA dočasně zablokoval. Stejný verdikt pak v únoru vynesl i soud v New Yorku. [celá zpráva]

Trump oznámil rozhodnutí zrušit program DACA na začátku loňského září. Tehdy k tomu uvedl, že pozastavení programu bude předcházet přechodná půlroční lhůta, aby mohl Kongres problém těchto přistěhovalců vyřešit trvale zákonem. Zákonodárci ale žádné řešení dosud neschválili. [celá zpráva]

Opatření DACA zavedl v roce 2012 Trumpův předchůdce z Demokratické strany Barack Obama, nynější republikánský prezident ale považuje program za nelegální.

Jeho zrušení odmítají demokraté a blokují kvůli tomu přijetí rozpočtu. Nepřijali ani Trumpův návrh, že by občanství mohlo získat nejen zmíněných 800 000 lidí, ale 1,8 miliónu přistěhovalců, ovšem výměnou za uvolnění peněz na stavbu zdi na hranicích s Mexikem [celá zpráva].

Reklama

Výběr článků

Načítám