Hlavní obsah

Spustil se požární alarm a nastal chaos, líčí běsnění floridského střelce svědci

Parkland

Svědci útoku 19letého střelce na střední škole v Parklandu na jižní Floridě, při níž přišlo o život 17 lidí, uvedli, že v době, kdy střelba začala, zazněl požární alarm. To podle nich vyvolalo chaos. Někteří z 3 300 studentů si mysleli, že je to cvičení, a nejprve zamířili z učeben do chodby, než je učitelé zahnali zpět.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: FloridaVideo: Reuters

 
Článek

Některým se podařilo se ve třídách zabarikádovat, další se schovávali ve skříních nebo pod stoly. Na škole před nedávnem proběhl nácvik na takovouto situaci.

Jedna z učitelek Melissa Falkowská se skrývala ve vestavěném šatníku s 19 studenty 40 minut, než je policisté vysvobodili. „Je velmi frustrující, že jsme udělali všechno, co jsme udělat měli, škola nás na tuto situaci připravila, a přesto je tolik obětí,” řekla Falkowská.

Server CBS News zveřejnil krátké video z mobilního telefonu, na němž je vidět několik studentů ve třídě, jsou slyšet výstřely, hysterický křik a něčí výkřik „bože můj”. Některé děti slyšely výstřely skrz okna i výkřiky zasažených. [celá zpráva]

Foto: Mike Stocker, ČTK/AP

Evakuace školy.

Nejdelších 20 minut života

Jeden z rodičů Caesar Figueroa reportérům CBS sdělil, že jeho dcera mu volala, když se skrývala ve skříni. Hned jí řekl, aby nemluvila, protože nechtěl, aby střelec zaslechl její hlas. „Je to nejhorší noční můra, nevědět o dceři 20 minut, bylo to nejdelších 20 minut mého života,” řekl.

Některým studentům se podařilo utéct, Masiel Balujaová zaslechla výstřely, když odcházela ze třídy. Začala utíkat s taškou na zádech „pro případ, že by byla do zad zasažena”.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Florida - zadrženíVideo: AP

Útočil problémový student, který miloval zbraně

Postupně se zašaly objevovat i první informace o útočníkovi samotném. Tím má být devatenáctiletý Nikolas Cruz, který byl problémovým studentem školy a milovník zbraní. Ze školy byl vyloučen z disciplinárních důvodů.

Podle bývalých spolužáků neměl Cruz moc přátel. Studentka Jillian Davisová si ho pamatuje jako tichého a plachého mladíka, který mluvil hodně o zbraních a o nožích a jehož nikdo nebral vážně.

Foto: John McCall, ČTK/AP

Při střelbě zahynulo sedmnáct lidí, dalších třináct utrpělo zranění

Učitel matematiky Jim Gard si vzpomněl, že loni byl z kampusu školy vykázán, protože vyhrožoval studentům. Při vyučování s ním ale problémy neměl, byl to prý „tichý chlapec”.

Osmnáctiletý Chad Williams se na Cruze pamatuje jako na problémového spolužáka, který dennodenně spouštěl požární alarm. Když ho nedávno potkal, nesl hromadu publikací o zbraních. Podle bývalých spolužáků se o něm vědělo, že má doma zbraně.

Šerif okresu Broward Scott Israel uvedl, že policie už začala zkoumat webové stránky a stránky na sociálních sítích, které Cruz navštívil, a některé věci „jsou velmi znepokojující”.

Foto: John McCall, ČTK/AP

Studentky školy, kde došlo ke střelbě.

Reklama

Výběr článků

Načítám