Hlavní obsah

Trumpův rozpočet počítá s deficitem kolem biliónu dolarů, více peněz půjde na obranu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump představil v pondělí svůj druhý rozpočtový plán. Celkové výdaje by podle rozpočtového návrhu, který Bílý dům posílá do Kongresu, měly příští rok činit 4,4 biliónu dolarů (91 biliónů korun), deficit se má pohybovat kolem jednoho biliónu dolarů. Nový návrh rozpočtu počítá i se zvýšením výdajů na obranu či výdaji na výstavbu zdi na hranici s Mexikem.

Foto: Manuel Balce Ceneta, ČTK/AP

Donald Trump

Článek

Rozpočtový plán prezidenta je vnímán především jako politický dokument, neboť poslední slovo má v otázce výdajů Kongres. Světové agentury poznamenaly, že je nepravděpodobné, že by zákonodárci rozpočet v takovéto podobě přijali. Návrh zřejmě vyvolá ostrou kritiku konzervativců kvůli rostoucímu deficitu.

Návrh počítá s výdaji na infrastrukturu v příštích deseti letech ve výši 200 miliard USD. Trump učinil z infrastrukturního plánu jednu z hlavních legislativních priorit v letošním roce. Dalších 1,5 biliónu USD mají poskytnout regionální a místní samosprávy a soukromí investoři.

Plán má změnit způsob financování staveb silnic, dálnic, mostů a další infrastruktury. Pokud by se ho podařilo uskutečnit, znamenal by pro mnoho Američanů zvýšení místních daní, poplatků a mýta.

Očekávání růstu ekonomiky

Trumpův rozpočtový návrh počítá ve fiskálním roce 2019 s deficitem 984 miliard USD. Po dohodě z minulého týdne je však podle AP věrohodnější, že dosáhne až 1,2 biliónu USD. To je více než dvojnásobek toho, co vláda slíbila v loňském roce.

Podle AP rozpočtový návrh naznačuje, že by v příštím desetiletí celkový rozpočtový deficit dosáhl 7,2 biliónu USD. Loňský Trumpův plán počítal s celkovým desetiletým schodkem 3,2 biliónu USD.

Trumpův rozpočtový plán zahrnuje také množství ekonomických předpovědí a očekává, že ekonomika v dohledné budoucnosti poroste rapidním tempem, což je důležité pro pokrytí výpadku příjmů způsobeného novým daňovým zákonem. Někteří analytici také upozorňují, že plán počítá s nízkými úroky amerických státních dluhopisů, a podhodnocuje tak rostoucí náklady na financování vládního dluhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám