Hlavní obsah

Kongres schválil další dočasné peníze pro americkou vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká Sněmovna reprezentantů schválila další prozatímní financování vládních úřadů. Pokud bude souhlasit i Senát, do kterého zákon nyní poputuje, bude chod úřadů zajištěn alespoň do 23. března, napsala agentura AP. Senátoři s největší pravděpodobností zákon pozmění a pošlou zpět k hlasování kongresmanům.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo Kongresu

Článek

O vládních výdajích mělo být původně rozhodnuto loni v říjnu, kdy začal nový rozpočtový rok. Kvůli sporům mezi demokraty a republikány bylo ale opakovaně schváleno jen provizorium - platnost toho zatím posledního vyprší v noci na pátek.

Při jednání o rozpočtu se demokraté a republikáni přou především v otázce migrace. Ve hře jsou ale i klíčové federální rozpočtové priority, zejména peníze pro Pentagon, financování boje s šířením drog nebo prostředky pro likvidaci následků živelních pohrom. Ani o těchto otázkách mezi parlamentními stranami nepanuje v hluboce politicky rozděleném Kongresu shoda.

Ani demokraté, ani republikáni si nepřejí, aby stejně jako v lednu došlo k platební neschopnosti vlády. Prezident Donald Trump ale v úterý řekl, že by ji přivítal, pokud by se Kongres nedohodl na imigrační reformě, která "zabrání pronikání zločinců do země".

Reklama

Výběr článků

Načítám