Hlavní obsah

Syn Fidela Castra spáchal sebevraždu

Havana
Aktualizováno

Nejstarší syn bývalého kubánského prezidenta Fidela Castra spáchal ve čtvrtek sebevraždu. Informoval o tom list vládní komunistické strany Granma. Osmašedesátiletý Fidel Castro Díaz-Balart zvaný Fidelito byl v posledních několika měsících v péči lékařů kvůli silným depresím.

Foto: Claudia Daut, Reuters

Fidel Castro Díaz-Balart na archivním snímku z roku 2007 na knižním veletrhu při rozhovoru s argentinskou aktivistou Hebe de Bonafiniovou

Článek

„Měl složitý život. Byl jediným dítětem první Fidelovy manželky Mirty Díazové-Balartové. Dvojice se rozvedla, než se Fidel Castro chopil moci. Rodina Mirty odjela na Floridu a zůstala v USA. Patří k prominentům mezi kubánskými exulanty. Synovec Mirty Mario Díaz-Balart je zastupitelem na Floridě a kritizuje kubánský režim,” připomněla CNN.

Po revoluci poslala Mirta syna na Kubu, aby se viděl s otcem, ale Fidel mu už neumožnil vrátit se do Miami. Příbuzní z matčiny strany proto tvrdili, že byl unesen.

Fidelito studoval jadernou fyziku v Moskvě a vzal si za ženu Rusku. V letech 1980 až 1992 stál v čele kubánského jaderného programu.

Jeho otec, vůdce kubánské revoluce a dlouholetý prezident Fidel Castro, zemřel v listopadu 2016 ve věku 90 let. V červenci 2006 předal Fidel Castro klíčové vládní pravomoci svému mladšímu bratrovi Raúlovi. Původně mělo jít pouze o dočasné řešení, než se dlouholetý vládce Kuby dostane ze zdravotních problémů. V únoru 2008 ale Raúl získal vedoucí funkce natrvalo. Po předání pravomocí Raúlovi se Fidel na veřejnosti objevoval jen zřídka.

Raúl Castro jmenoval Fidelita vědeckým poradcem vlády a viceprezidentem kubánské akademie věd.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám