Hlavní obsah

Globální oteplování by se hodilo, myslí si Trump

Americký prezident Donald Trump si ve čtvrtek během své dovolené na teplé Floridě opět zapnul Twitter a napsal, že východnímu pobřeží USA, které nyní sevřely tvrdé mrazy, by přišlo vhod nějaké to globální oteplování. Zároveň zaútočil na pařížskou klimatickou dohodu.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump na snímku z června, kdy oznámil, že USA odstupují od pařížské klimatické dohody.

Článek

„Na východě by to mohla být nejstudenější zaznamenaná novoroční noc. Možná by se hodilo trochu toho starého dobrého globálního oteplování, na ochranu před nímž měly Spojené státy, ale žádné jiné státy, zaplatit bilióny dolarů. Nabalte se!“ napsal Trump na Twitter.

Americký prezident dlouhodobě zastává názor, že vědecké poznatky o globální změně klimatu jsou hoax. Většina klimatologů je naopak přesvědčena, že teplota v celosvětovém měřítku stoupá, spor se vede hlavně o to, zda je příčinou oteplování činnost člověka, nebo zda jde o přirozený klimatický mechanismus.

Vzrůstající teploty mají mimo jiné za následek tání arktického ledu. Z něj se do Atlantiku uvolňuje studená voda, která narušuje teplý Golfský proud. Výsledkem jevu, který se označuje jako globální oteplování, tak mohou být extrémně chladné zimy v některých oblastech, což je ale jen zdánlivý paradox. S globální změnou klimatu je spojena také hrozba vzestupu hladin světových moří, která by negativně zasáhla mezi jinými právě města na východním pobřeží USA.

Severovýchod Spojených států se v posledních dnech potýká s mimořádnými přívaly sněhu, sever země zase sevřely třeskuté mrazy. Ve městě International Falls v Minnesotě u hranic s Kanadou klesla rtuť teploměrů na hodnotu minus 38 stupňů Celsia. Varování před omrzlinami, které může snadno způsobit mrazivý vítr, vydali meteorologové i pro oblast Nové Anglie v severovýchodním cípu USA, pro sever Pensylvánie a pro stát New York.

Podle statistiky Světové meteorologické organizace (WMO) byl nejteplejším rokem v historii rok 2016, podle CNN pak některé studie naznačují, že letošní rok by mohl ten loňský v čele žebříčku vystřídat. Pokud se tak stane, byl by to čtvrtý rekordně teplý rok v řadě.

Trump v červnu oznámil, že Spojené státy odstoupí od pařížské klimatické dohody, která si klade za cíl udržet oteplování pod dvěma stupni Celsia, nejlépe do 1,5 stupně ve srovnání s předindustriálním obdobím. Signatáři dohody se zavázali, že proto dále výrazně omezí emise, především oxidu uhličitého. Spojené státy jsou jedinou zemí na světě, která dohodu nepřijala. Nynější smlouva je podle Trumpa pro Američany neúnosně drahá. Svět krok Spojených států téměř jednomyslně odsoudil. USA mohou oficiálně od dohody odstoupit až v roce 2020, formální proces zatím zahájen nebyl.

Anketa

Jsou podle vás už nyní reálné dopady globální změny klimatu?
Ano
73 %
Ne
27 %
Celkem hlasovalo 2474 čtenářů.

Reklama

Související články

Tání ledovců může vést k nedostatku vody

Vysoké asijské hory ležící v oblasti kolem Tibetské náhorní plošiny obsahují podle Světového fondu na ochranu přírody největší množství permanentního ledu mimo...

Výběr článků

Načítám