Hlavní obsah

Americká vláda odvrátila na dva týdny platební neschopnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká vláda dočasně odvrátila hrozbu akutního nedostatku financí a omezení provozu federálních úřadů a institucí včetně muzeí a rezervací. Obě komory Kongresu ve čtvrtek schválily jejich provizorní financování na následující dva týdny. Jinak by od soboty neměly peníze na provoz. Jednání o rozpočtu na příští rok však dohodu nepřineslo, uvedla agentura AP.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Washingtonský Kapitol

Článek

Republikáni prosadili navýšení vládního rozpočtu o peníze nutné na provoz do 22. prosince navzdory téměř jednotnému odporu menšinových demokratů. Díky tomu nebude muset vláda omezovat provoz úřadů, ale ani národních parků či muzeí, což reálně hrozilo.

Vláda prezidenta Donalda Trumpa však potřebuje schválit rozpočet, který by jí zajistil finance na celé současné fiskální období, tedy do konce září 2018. Republikánští i demokratičtí kongresoví vůdci označili své čtvrteční jednání o rozpočtu za produktivní, ke shodě na jeho přijetí však nedospěli.

Demokraté podle šéfky sněmovní menšiny Nancy Pelosiové trvají na tom, aby byl s rozpočtem schválen i zákon zajišťující právní ochranu cizinců bez platných dokumentů, které do USA přicestovaly jako děti. Republikáni, kteří usilují o dohodu na dlouhodobém financování zvláště kvůli navýšení peněžních zdrojů pro armádu, by však chtěli téma mladých imigrantů oddělit od rozpočtu a podporu demokratického návrhu podmiňují zpřísněním ochrany hranic.

Podle amerických médií je reálné, že 22. prosince, kdy provizorium schválené ve čtvrtek skončí, bude nutné hlasovat o dalším krátkodobém financování úřadů do konce ledna. Není totiž jisté, zda jsou obě strany schopny dospět k dohodě o rozpočtu do Vánoc nebo až v lednu.

Podobný postup není v USA neobvyklá, opakovaně se k němu musel uchýlit i předchozí demokratický prezident Barack Obama, když rozpočet blokovali všemi prostředky republikáni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám