Hlavní obsah

Americký vyšetřovatel kvůli Trumpovým účtům oslovil Deutsche Bank

Frankfurt nad Mohanem/Washington

Objasňování ruského vlivu na loňské prezidentské volby ve Spojených státech dovedlo americké vyšetřovatele i ke zkoumání pohybu peněz na bankovních účtech nynějšího prezidenta Donalda Trumpa a jeho nejbližších příbuzných. Zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller se v této souvislosti obrátil se žádostí o poskytnutí informací na německý finanční ústav Deutsche Bank, který Trumpovi půjčil stovky miliónů dolarů v rámci jeho podnikání v realitním odvětví.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Podle agentury Reuters, která se odvolala na osobu blízkou vyšetřování, obdržela největší německá banka od Muellera před několika týdny žádost o informace o některých peněžních a úvěrových transakcích. Klíčové dokumenty byly mezitím předány. Deutsche Bank odmítla věc komentovat.

Banka v červnu odmítla vyjít vstříc požadavku demokratů ve Sněmovně reprezentantů amerického Kongresu, aby poskytla podrobnosti o finančních transakcích Trumpových firem s odvoláním na zákon o ochraně osobních údajů. Demokraté proti tomu protestovali s poukazem na to, že americké federální zákony chránící bankovní klienty se nevztahují na vyšetřování ze strany Kongresu.

Foto: Jonathan Ernst/File Photo, Reuters

Robert Mueller

Zatímco většina bankovních domů z Wall Streetu kvůli sérii bankrotů Trumpových firem v 90. letech váhala magnátovi dál půjčovat, Deutsche Bank mu s investicemi pomáhala. Podle dokumentů zveřejněných americkým Úřadem pro vládní etiku (OGE) v červnu dlužily Trumpovy firmy filiálce Deutsche Bank Trust Company Americas 130 miliónů dolarů (2,8 miliardy Kč). Více než stovku miliónů dolarů obdržel Trump na koupi golfového areálu v Miami, přičemž dluh je splatný do roku 2023. Dalších 170 miliónů šlo na washingtonskou historickou budovu, kde Trump zřídil hotel. A na zaplacení komplexu budov v Chicagu padlo 640 miliónů dolarů.

Deutsche Bank letos dostala od USA vysoké pokuty: například 156,6 miliónu dolarů (zhruba čtyři miliardy Kč) slíbila zaplatit za porušování pravidel při finančních transakcích a 630 miliónů dolarů (16 miliard Kč) kvůli praní špinavých peněz z Ruska.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám