Hlavní obsah

Příbuzní posádky ztracené argentinské ponorky zažalují námořnictvo. Tvrdí, že jim lhalo

Buenos Aires

Příbuzní posádky argentinské ponorky, která zmizela 15. listopadu v jižním Atlantiku, chystají žalobu na argentinské námořnictvo. Stěžují si na to, že jim lhalo. Ve čtvrtek o tom informoval deník Clarín. Mezinárodní pátrání po plavidle San Juan je stále neúspěšné a šance na přežití posádky je už mizivá.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Argentinské námořnictvo pátrá po zmizelé ponorceVideo: Reuters

 
Článek

„Rozhodl jsem se ke stížnosti připojit kvůli dezinformacím, které jsme jako příbuzní posádky dostávali. Zamlčovali nám fakta a lhali nám,” řekl otec jednoho ze 44 členů posádky zmizelé ponorky Alejandro Tagliapietra. Ke stížnosti na námořnictvo se zatím připojilo osm lidí, Tagliapietra ale doufá, že postupně jich bude více.

„V podstatě nám řekli jen to, že ponorka měla problém s komunikací,” doplnil Tagliapietrův advokát. [celá zpráva]

Foto: Vicente Robles, ČTK/AP

Loď, která se zapojila do pátrání po zmizelé argentinské ponorce

Nezvěstná ponorka San Juan argentinského námořnictva v poslední zprávě odeslané na základnu hlásila, že dovnitř plavidla vnikla voda, způsobila zkrat a následný požár na palubě. Posádka navíc zjistila, že došlo i k poškození baterie. [celá zpráva]

Argentinské námořnictvo ale nejdřív tvrdilo, že plavidlo žádné problémy nehlásilo. Později přiznalo závadu, jež by ale neměla ohrozit bezpečnost posádky.

„Neřekli nám nic o vodě ve ventilaci ani o požáru baterií. Když tyhle informace vyšly v médiích, zpočátku tvrdili, že to nevěděli,” uvedl advokát, podle něhož je třeba vyjasnit, co se stalo, že to armáda musela skrývat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pátrání po ztracené ponorce pokračuje. Argentina zveřejnila archivní záběry posádkyVideo: The Latin Submariners Community-El Snorkel, Reuters

Důvěrná mise 

Vyšetřující federální soudkyně Marta Yáňezová už také požádala vládu, aby odtajnila informace k případu.

Již dříve Yáňezová řekla argentinskému tisku, že se zabývá i teorií, že ponorka byla v oblasti na „důvěrné misi”. Podle dřívějších informací kontrolovala ponorka nelegální rybolov v argentinských výsostných vodách.

Foto: Reuters

Argentinská ponorka ARA San Juan vyplouvá z přístavu v Buenos Aires

Reklama

Výběr článků

Načítám