Hlavní obsah

V USA zastavili popravu, u nemocného odsouzence nenašli vhodnou žílu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Teprve potřetí v amerických dějinách byla ve středu ve věznici Lucasville ve státě Ohio přerušena poprava odsouzence na smrt. Lékaři u těžce nemocného 69letého Alvy Campbella nenašli vhodnou žílu pro injektáž smrticího séra. Oznámila to agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Případ pronikl do zpráv amerických sdělovacích prostředků už minulý týden kvůli návrhu lékařů na speciální proceduru, která by odsouzenci usnadnila při popravě dýchat.

Campbell jako celoživotní těžký kuřák trpí obstrukční plicní chorobou, čtyřikrát denně je prý odkázán na pomoc plicní ventilace. Špatně se pohybuje, podle advokátů má zřejmě rakovinu plic a na těle vývod po těžké operaci střev.

K nejvyššímu trestu byl odsouzen za vraždu osmnáctiletého mladíka v roce 1997 a ve středu měl být popraven injekcí po několikerém neúspěšném odvolání a žádosti o milost.

Lékaři doporučili, aby při popravě měl odsouzený pod hlavou polštář, který mu usnadní dýchání, a požadavku bylo vyhověno. Přesto nebyla poprava vykonána a po půlhodině byla odvolána, protože se lékařům nepodařilo nalézt vhodnou žílu, do které by Campbellovi mohli injekcí vpravit smrtící koktejl.

Vrátil se do cely

Campbell měl být před dvaceti lety souzen za ozbrojené přepadení, ale simuloval ochrnutí a při transportu na vozíku přemohl hlídku a zmocnil se její zbraně. Zastavil pak vůz osmnáctiletého Charlese Dialse, dvakrát ho střelil do hlavy a s autem ujel. V dětství byl Campbell vystaven mučení, bití a sexuálnímu zneužívání.

Nové datum popravy bylo stanoveno na 5. června přespříštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám