Hlavní obsah

Weinstein platil milióny tajným agentům za odvrácení skandálu se zneužíváním

New York

Americký filmový producent Harvey Weinstein vynaložil obrovské prostředky ve snaze zabránit tomu, aby vyšlo na světlo jeho rozsáhlé sexuální zneužívání žen. Podle pondělního vydání týdeníku The New Yorker k tomu využíval své právníky i jimi najaté početné kohorty soukromých detektivů, včetně bývalých agentů tajných služeb. Časopis cituje desítky dokumentů a sedm osob přímo zapojených do akce.

Foto: John Carucci, ČTK/AP

Harvey Weinstein na fotografii z roku 2011

Článek

Najata byla například bývalá izraelská agentka, zaměstnankyně detektivní kanceláře Black Cube, jejíž smlouva počítala s odměnou minimálně 200 000 dolarů (4,4 miliónu Kč), uvedl časopis, podle kterého se Weinstein věnoval tomuto úsilí minimálně od loňského podzimu.

Agentka kontaktovala herečku Rose McGowanovou, jejíž výpověď je v případu klíčová. Vydávala se za aktivistku bojující za práva žen a tajně nahrála několik hodin rozhovorů s McGowanovou, která se chystá vydat své paměti pod titulem The Brave, v nichž se zmiňuje také o Weinsteinovi.

Stejná vyšetřovatelka se spojila pod jinou identitou také s reportéry vyšetřujícími další případy sexuálního zneužívání žen ze strany Weinsteina s cílem zjistit, jaké důkazy mají k dispozici.

Hledali špínu na novináře

Předmětem zájmu Weinsteinových špiclů byli i novináři, u nichž hledali slabá místa v osobním, zejména sexuálním životě, nebo informace o jejich případných potížích se zákonem. Cílem bylo shromáždit proti nim dostatek materiálu, aby je mohli vydírat, zdiskreditovat nebo zastrašit.

Weinstein, kterého nyní vyšetřují úřady v Londýně, New Yorku a Los Angeles, podle týdeníku vývoj některých vyšetřování osobně sledoval. Jiná řídili Weinsteinovi právníci, včetně Davida Boiese, jenž v roce 2000 zastupoval prezidentského kandidáta Ala Gorea při pochybnostech kolem sčítání hlasů odevzdaných v prezidentských volbách, které nakonec vyhrál George Bush mladší.

Weinstein podle The New Yorkeru získal také například informace od šéfa bulvárního listu National Enquirer, jehož novinář kontaktoval bývalou manželku jednoho režiséra, aby získal její negativní komentář k manželově milostné aféře s Rose McGowanovou. Weinstein také získal 11 fotografií, kde se s McGowanovou objevoval společně při různých událostech, ve snaze znevěrohodnit její obvinění.

Podle Blair Berkové, která je součástí Weinsteinova právního týmu, jsou tyto metody naprosto normální. Každý nezávislý obhájce podle ní vyšetřuje, zda jsou obvinění proti jeho klientovi věrohodná.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám