Hlavní obsah

Atentátníka z Manhattanu uznali vinným, hrozí mu doživotí

– New York

Američan afghánského původu Ahmad Khan Rahami byl v pondělí uznán vinným ze spáchání loňského bombového útoku v New Yorku, při němž bylo zraněno 30 lidí, a nepovedeného atentátu v nedalekém New Jersey. Devětadvacetiletému muži sympatizujícímu s islamistickými teroristickými organizacemi, který na rušných místech nastražil dva tlakové hrnce s výbušninami, hrozí doživotí. Trest bude vynesen v pondělí.

Foto: Mike Segar, Reuters

Ahmad Khan Rahami

Článek

Soud uznal devětadvacetiletého Rahamiho vinným ve všech osmi bodech obžaloby. „17. září 2016 Ahmad Khan Rahami napadl naši zemi a náš způsob života,“ uvedl žalobce Joon Kim v prohlášení. „Výsledkem je, že čelí trestu doživotí. Dnešní verdikt je vítězstvím pro město New York, vítězstvím pro Ameriku v jejím boji proti terorismu a vítězstvím všech, kteří věří ve spravedlnost.“

Podle státního zástupce Joona Kima byl Rahamí přímo inspirován atentáty Islámského státu a Al-Káidy. Označil sám sebe za ”vojáka ve svaté válce proti Američanům” Ve svém deníku se kladně zmiňoval o Usámovi bin Ládinovi i americkém radikálním kazateli jordánského původu Anwaru al-Awlakim a vrahovi ze základny Fort Hood Nidalu Hasanovi.

Proces trval dva týdny.

Lidi zranila jen jedna z náloží

Útoky podnikl Rahami v rozmezí dvou dní. Trubková bomba před charitativním během námořní pěchoty v New Jersey vybuchla, ale nikoho nezranila.

Další bomba z tlakového hrnce byla objevena na Manhattanu v igelitce o den později a ještě jedna 19. září na nádraží v newjerseyském Elizabeth. Ta nevybuchla a musel ji zneškodnit robot. Celkem nastražil Rahami čtyři nálože.

Týž den byla Rahami zadržen po přestřelce s policisty, kteří ho našli spícího u vchodu do baru v Lindenu v New Jersey, kde žil. Při zatýkání se bránil střelbou, zranění utrpěli dva policisté, postřelen byl i Rahami. V souvislosti s touto přestřelkou čelí obviněním z pokusu o vraždu.

Proti Rahamimu podle prokuratury svědčila řada důkazů, například otisky prstů a DNA nalezené na zbytcích podomácky vyrobených bomb či kamerové záznamy podrobně mapující jeho pohyb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám