Hlavní obsah

Trump uvalil tvrdší sankce na Írán a pohrozil mu zrušením jaderné dohody

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump nařídil zpřísnit sankce vůči Íránským revolučním gardám. Současně íránský režim obvinil ze sponzorování terorismu a válek za hranicemi včetně napomáhání plánu pumového útoku ve Washingtonu. Trump zopakoval, že mezinárodní dohoda o omezení íránského jaderného programu, je nepřijatelná, a pohrozil, že nedopustí, aby se Írán zmocnil jaderných zbraní.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump oznamuje zavedení přísnějších protiíránských sankcí

Článek

Trump upozornil, že Írán od islámské revoluce podporoval a podílel se na množství teroristických útoků v 80. i 90. letech. Trump hovořil o íránské podpoře libanonskému Hizballáhu, palestinskému Hamásu i radikální síti Al-Káida.

Íránský režim nazval „předním sponzorem terorismu na světě“ a upozornil, že v Íránu po útocích z 11. září 2001 žil syn strůjce útoků Usámy bin Ládina. Írán podle Trumpa ohrožuje také americké vojáky a spojence, přičemž zmínil podporu prezidentovi Bašáru Asadovi v syrské válce, a opakovaně ohrožuje americké lodě v Perském zálivu. „Nařídil jsem proto uvalení tvrdších sankcí proti Íránským revolučním gardám,“ prohlásil Trump.

Dohodu kdykoliv zruší

Prezident USA zopakoval, že mezinárodní dohoda o omezení íránského jaderného programu je jednostranná a pro Spojené státy jednoznačně nevýhodná. Podle něj jen poskytla íránskému režimu „politickou a ekonomickou vzpruhu“, přičemž Teherán dohodu plně nedodržuje.

Izrael Trumpovo stanovisko podpořil. Premiér Benjamin Netanjahu prezidentovi USA blahopřál

Írán podle Trumpa nadále „rozvíjí určité aspekty nukleárního programu“ a „za pár let“, až se uvolní pravidla podle dohody, může svůj jaderný program „rychle rozšířit“. Upozornil proto, že zavedl novou strategii dohledu, a varoval, že dohodu může „jakožto prezident kdykoliv zrušit“.

„Jak vidíme u Severní Koreje, platí to, že čím déle budeme hrozbu ignorovat, tím víc bude narůstat,” pronesl.

Dohodu s Íránem o omezení jeho jaderného programu výměnou za zrušení ekonomických sankcí uzavřely v roce 2015 USA společně s Velkou Británií, Francií, Německem, Ruskem, Čínou a zástupci Evropské unie.

Rusko: Projev byl znepokojivý

Na páteční Trumpův projev negativně reagovali ostatní signatáři dohody. Podle náměstka ruského ministra zahraničí Sergeje Rjabkova byl Trumpův projev „mimořádně znepokojivý”. Hlavním úkolem je teď podle něj zajistit, aby smlouva s Íránem nezkolabovala, protože nové stanovisko USA její základy „vážně podkopává”.

Izrael naopak Trumpovo stanovisko podpořil. Premiér Benjamin Netanjahu prezidentovi USA blahopřál a prohlásil, že jeho projev „umožní špatnou dohodu vylepšit” a postavit se dalším akcím „teroristického” íránského režimu.

Britská premiérka Theresa Mayová, německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron vydali společné prohlášení, v němž se „zavazují dodržet” smlouvu s Íránem.

Reklama

Výběr článků

Načítám