Hlavní obsah

Google hlásí, že má důkazy o ruském vměšování do prezidentských voleb v USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mountain View
Aktualizováno

Internetová společnost Google poprvé našla důkazy o tom, že se Rusové pokusili využít její komunikační platformy k vměšování do loňských prezidentských voleb ve Spojených státech. V pondělí o tom informoval deník The Washington Post.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Logo Google na obchodě v Los Angeles

Článek

Internetový gigant podle zdroje amerického listu zjistil, že Rusové do ovlivnění výsledku voleb, patrně ve prospěch vítěze, a tudíž současného šéfa Bílého domu Donalda Trumpa, investovali desítky tisíc dolarů.

O ovlivnění nálady voličů se měli ruští agenti pokoušet formou šíření dezinformací, které umisťovali na placené pozice v mnoha internetových produktech Googlu. Od videokanálu Youtube, přes Gmail a internetový vyhledávač až po inzertní platformu DoubleClick.

Google je přitom největším zprostředkovatelem reklamy na internetu a Youtube je nejnavštěvovanějším videokanálem.

Rozsáhlejší kampaň, než se čekalo 

Placený obsah si u Google podle Washington postu zřejmě nenajímala stejná skupina lidí jako na Facebooku, což by napovídalo tomu, že byla ruská dezinformační kampaň rozsáhlejší, než se doposud předpokládalo.

Google přitom až dosud ruský vliv na uživatele internetu bagatelizoval. Mluvčí společnosti Andrea Favillová minulý měsíc prohlásila, že Google žádné důkazy o popisovaných aktivitách Rusů nemá.

K článku Washington Postu se odmítlo vedení Google vyjádřit. Agentura Reuters ale poznamenala, že prohlášení společnosti Alphabet, která Google vlastní, materiál deníku The Washington Post nijak nepopřelo.

Alphabet v prohlášení poukázala na svá pravidla, která omezují politické reklamy a která zakazují komerční příspěvky uživatelsky cílit podle rasy či vyznání. „Rozhodli jsme se podrobněji prošetřit pokusy o zneužití našich systémů, spolupracujeme s badateli a dalšími společnostmi a poskytneme pomoc se současným vyšetřováním,” sdělila v pondělí mluvčí Googlu.

Reklama

Výběr článků

Načítám