Hlavní obsah

Politico: Trump nepodpoří smlouvu s Íránem, sankce ale neobnoví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Tým bezpečnostních poradců Bílého domu doporučil prezidentovi Donaldu Trumpovi, aby odvolal podporu jaderné smlouvě s Íránem, ale zároveň neobnovil sankce, které dohoda blokuje. S odvoláním na činitele Bílého domu to ve středu napsal americký zpravodajský server Politico. Nový plán má Kongresu a evropským spojencům USA umožnit zesílení nátlaku na Teherán, aniž by jaderná dohoda padla.

Foto: , ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

O vztahu Spojených států k jaderné smlouvě, která má znemožnit Íránu rozvíjet vojenský jaderný program, rozhoduje americký prezident každých 90 dnů, kdy Kongres informuje o tom, zda Teherán dohodu dodržuje a zda není v rozporu se zájmy USA. Fakticky tak prodlužuje její platnost, což už se stalo v dubnu a v červenci. Další vyjádření se podle serveru Politico očekává příští týden.

Trump jadernou smlouvu tvrdě kritizuje a nejspíš její podporu příští týden odvolá, píše Politico. Kongres pak bude mít 60 dnů na to, aby sankce blokované smlouvou znovu obnovil. Bílý dům ale bude poslance přesvědčovat, aby sankce nezaváděli, a ponechali tak smlouvu de facto v platnosti. Místo toho chtějí USA zesilovat na Írán nátlak.

Jeho terčem se mají stát Íránem podporované milice a teroristické skupiny, včetně libanonského radikálního hnutí Hizballáh. Postižena má být i finanční podpora, kterou tyto skupiny využívají. Zvláštní pozornost chce Washington věnovat íránským revolučním gardám, které USA poprvé zařadí mezi teroristické organizace. Zatím na tento seznam patří jen elitní milice revolučních gard Kuds.

Nakonec souhlasí i Tillerson

Nový plán postupu vůči Teheránu dal dohromady tým poradců vedený hlavním bezpečnostním poradcem Herbertem McMasterem. S plánem, na němž poradci pracovali dlouhé měsíce, nakonec po váhání souhlasil i ministr zahraničí Rex Tillerson, který chtěl původně jadernou smlouvu s Íránem zachovat a její platnost prodloužit, uvádí Politico.

Reklama

Související články

Íránský parlament schválil jadernou dohodu

Íránský parlament v úterý schválil zákon o jaderné dohodě, kterou Teherán v červenci uzavřel se šesti mocnostmi. Informovala o tom státní agentura IRNA....

Výběr článků

Načítám